Natalie Portman filmet rendez Amosz Oz sikerkönyvéből

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Kultúra-Művészetek

A részben izraeli származású amerikai színésznő, számos sikerfilm főszereplője és közreműködője, izraeli látogatást tervez szeptemberben, hogy a Szeretetről, sötétségről címmel magyarul is megjelent Amosz Oz önéletrajzi regény filmváltozatához forgatási helyszíneket keressen.

Natalie Portman ezzel a filmmel debütál nagyjátékfilm rendezőként.     Fotó: AP

Natalie Portman kisjátékfilmet és szkeccsfilmet rendezett már korábban is. Nagyjátékfilm esetében ez lesz rendezői bemutatkozása, emellett játszik is a filmben – adta hírül az Israel Hayom. A 2002-ben megjelent Szeretetről, sötétségről az egyik legsikeresebb izraeli regény – sokak szerint Amosz Oz legjobb könyve. Százezer példányban fogyott Izraelben, és több mint 1.3 millió példányban külföldön.

A könyv Oz gyermekkorát, és fiatal felnőttkorát dolgozza fel a brit mandátum, Izrael Függetlenségi Háborúja és az ötvenes évek idején, miközben Izrael megalakulásának mindennapjait is megörökíti. Lapjain Oz családján, a Klausner család tagjain kívül legendás történelmi figurák, mint Ben Gurion és Menahem Begin, s irodalomtörténeti alakok, mint Oz mestere, a Nobel-díjas S. J. Agnon és egykori tanítónője, Zelda, a költőnő is felbukkannak.

A könyvet és Portman eddigi drámai szerepeit ismerve, nem lenne meglepő, ha a rendező-színésznő a kamasz Amosz tragikus sorsú édesanyjának szerepét osztaná magára, aki az ötvenes években öngyilkosságot követett el.

Amosz Oz a hírek szerint áldását adta a forgatókönyvre.

A színésznő és az író kapcsolata sok évvel ezelőtt kezdődött, amikor Portman érdeklődni kezdett a könyv megfilmesítése iránt. Oz hozzájárult a megfilmesítéshez, de végső jóváhagyást a forgatókönyv ismeretében ad csak a filmhez, kötötte ki a munka kezdetén. Információk szerint Portman nemrég fejezte be, s küldte el jóváhagyásra Oznak a forgatókönyvet, melyen két forgatókönyvíróval dolgozott, s Oz, a hírek szerint áldását adta az elkészült tervekre.

Még nem született döntés, hogy angolul, vagy héberül forgatják a filmet.

[popup][/popup]