Egyre terjed az Izrael-ellenes hisztéria – már az Eurovízióból is kitiltanák Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Kultúra-Művészetek

Izrael Eurovíziós dalfesztiválon való részvétele ellen 1400 finn és izlandi énekes indított petíciót. Ezt Izrael állítólagos háborús bűneire hivatkozva teszik, amelyeket szerintük Gáza ellen követett el a palesztin–izraeli konfliktusban. Finnország olyannyira ellenzi Izrael részvételét, hogy megfogadta, bojkottálja a versenyt, ha hagyják indulni Izraelt.

A finn csapat fellépése a 2023-as Eurovíziós fesztiválon

A svédországi Malmőben rendezik meg az idei Eurovíziós dalfesztivált májusban. A megszokottnál feszültebb a zenei eseményt megelőző időszak a palesztin–izraeli konfliktus miatt – írja a The Guardian cikke nyomán az Index.

Izland és Finnország közösen indított petíciót azért, hogy zárják ki a versenyből Izraelt. Arra hivatkoztak, hogy az ország számos háborús bűncselekményt követett el Gáza ellen az október óta tartó háborúban.

A petíciót több finn és izlandi művész, zenész és zeneipari szakember is aláírta, többek között azok az énekesek is, akik még 2011-ben képviselték Finnországot az Eurovízión.

A múlt hónapban az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége felszólította tagjait, hogy ne vegyenek részt a műsorban, hacsak ki nem tiltják abból Izraelt. Hasonlóképp cselekedett Finnország is, akik szintén nem akarnak részt venni a zenei fesztiválon, ha erre Izrael is jogosult marad.

Az Eurovízió szóvivője is megszólalt az ügyben, és úgy fogalmazott, ez a verseny az európai és közel-keleti közszolgálati műsorszolgáltatók versenye. Ez nem a kormányokról szól, és az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató 50 éve vesz részt a versenyen, amelyen nem most tervezünk változtatni.

Hozzátette, Izrael minden versenykritériumnak megfelel, így eljöhet Malmőbe. Kiemelte, az Eurovízió politikamentes esemény, amely a zenével igyekszik egyesíteni a közönséget világszerte.

Teljes cikk

[popup][/popup]