Ámos Imre album

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az Ámos Imre és a XX. század című kortárs összművészeti kiállítás teljes anyagát összegyűjtő albumot mutatnak be vasárnap a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol az azonos nevű tárlat október 31-éig látható.

amos_imre

Ámos Imre: Sötét idők, VIII.

 Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Corvina és a Luther Kiadó valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház gondozta a 176 oldalas albumot, amelybe egy DVD is kerül: Gothár Péter 1999-ben készült 23 perces kísérleti filmje, az Akasztottak.

   A film címe Böröcz András New Yorkban élő szobrász platánfából faragott munkájára utal – mondta el az MTI-nek Galambos Ádám, a kiállítás kurátora és az album egyik gondozója. Hozzátette, hogy Dés László zenét komponált a szobrokra, amelyek ütőhangszerekként szerepelnek a filmben.

A kötetet Fabiny Tamás evangélikus püspök mutatja be, Dés László zenél és a Szent Efrém Férfikar énekel.

Az albumban a kiállítás védnökei: Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát írt rövid tanulmányt a kiállítást értelmezve.

Az irodalom címszó alatt tizenkét író, költő: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Tolnai Ottó és Závada Pál kézirata, levele, esszéje került a kötetbe.

A képzőművészeti anyagba 23 magyar művész több mint 50 alkotása látható.

Külön fejezetben mutatják be Ámos Imre 40 munkáját az Antal-Lusztig- és a Levendel-gyűjteményből, valamint a szolnoki Damjanich Múzeumból.

Ámos Imre (1907-1944) ukrajnai munkaszolgálata alatt 1942-ben papír híján nyírfakéregre rajzolt, ez megihletett tíz művészt, és ők is készítettek rajzokat 3 x 4 centiméteres kéregre. Fehér László például egy letakart szemű babát rajzolt tollal.

Az album minden fejezete zsoltáridézettel kezdődik, mert mint Galambos Ádám megjegyezte, a zsoltárok a zsidó-keresztény kultúra közös kincsei.

Címkék:Ámos Imre album

[popup][/popup]