Minden bajnok mögött áll egy pszichiáter?

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Kultúra-Művészetek

Interjú a Szilágyi Áron olimpia bajnok kardvívót felkészítő „lélektani” team tagjával, dr. Kárpáti Róberttel.

Szilágyi Áron 22 évesen lett a kardvívás magyar olimpiai bajnoka Londonban. Szenzációs teljesítményt nyújtott – írták a lapok, és kiemelték koncentrációs képességét. A sportoló felkészülését lélektannal foglalkozó szakemberek is segítették.Szilagyi Aron3

Szilágyi cselgáncsedzésekkel is készült, de a legfontosabb segítséget Kárpáti Róberttől és Faludi Viktóriától kapta, akik a lelkét, mentális erejét ápolták. “Azt sulykolták végig belém, hogy nekem nem azzal kell foglalkoznom, mi lesz a magyar vívással, én leszek-e a megmentője. Nekem csak önmagamra kell figyelni. Nem könnyű persze egy olimpián úgy viselkedni, mintha egyszerű plovdivi Világkupa lenne, amit szintén megnyertem. De a példám azt mutatja, nem is lehetetlen. Ebben pedig nekik jelentős szerepük van” – idézte a Sportgéza a vívót, mi pedig dr. Kárpáti Róbert pszichiátert kérdeztük (akinek korábban olvashatták már írását a Szombatban a zsidók körében gyakoribb betegségekről) mi áll a kiemelkedő teljesítmény mögött?

Tipikusnak mondható az élsportban a pszichológusok vagy pszichiáterek részvétele a nagy versenyekre való felkészítésben?

Sajnos tipikusnak nem mondható, de tipikusnak kellene lennie. Egy komoly sportoló mellé felsorakozó team tagjai között szerepelnie KELL sportlélektannal foglalkozó szakembernek, hiszen világszinten már annyira kevesen múlnak eredmények, hogy azokat a századmásodperceket, centiket a lelkiállapot dönti el.

Mióta terjedt el a sportban a „lélektani edzés”?

Nálunk még nem terjedt el eléggé, de azon vagyunk, hogy elismert és magas szintű lélektani felkészítést kapjanak sportolóink. Külföldön ez már több évtizede természetes.

Hogyan kell elképzelnünk a folyamatot? Miből áll, milyen gyakoriak a foglalkozások?

Dr Kárpáti-RóbertDr. Kárpáti Róbert
Személyre szabott, hogy kinek-mire van szüksége. A teljesítmény-szorongónak szorongást oldunk, és megpróbáljuk a szorongás okát feltárni. Az önbizalomhiányban szenvedőnél azt keressük, hogy ez miért áll fenn, és ennek megfelelően próbálunk segíteni neki. Mentális tréning során például tornászok fejben többször bemutatják a gyakorlatukat, majd mélylélektani módszerekkel akár hibás mozgást is ki tudhatunk javítani. És még számos módszer áll rendelkezésre a sportolók mentális állapotnak fejlesztésére.

Talán nem titok: Kárpáti doktor is vívott, illetve ma is vív. Jelentett-e ez valamilyen pluszt a Szilágyi Áronnal való munkában más sportolókhoz képest?

Áron felkészítésének sajátosságairól sokat nem mondanék, mert ennek vannak személyes részei, azt azonban elmondhatjuk, hogy én, mint volt párbajtőrvívó, vívtam Áronnal. Számomra sok információt és egy iszonyú verést hozott az a pár perc. És elvesztettem a fogadást, melynek tétje egy sushi ebéd volt…

Ha egy sportoló teljesítményét 100 %-nak vesszük, milyen aránya lehet ebben a mentális tréningnek?

Megoszlanak a vélemények. És ez természetesen sok mindentől függ: egyrészt a sportolótól, másrészt a sportágtól és sok mástól. Véleményem szerint minimum 30-40%, de egyes sportágakban a stabil lelki állapot 60-70%-ban felelőssé tehető a sportoló sikereiért.

Vannak más „páciensei” is az olimpián?

Ők nem páciensek, hanem egészséges emberek, akik életük egy speciális területén – ez a sport – szeretnének még jobbak lenni a pszichológia eszközeivel. Egyébként pedig én nem mondhatom el, hogy még kik tartoznak hozzám, mert nem kaptam tőlük erre engedélyt… Erre a kérdésre tehát nem válaszolhatok, de nem csak Szilágyi Áronnal foglalkozom.

[popup][/popup]