Retikül – női irodalmi turkáló

Írta: Gadó János - Rovat: Közösség

Alma Mahler naplója.

retikul-1030x295Egy év kihagyás után újraindul nagy sikerrel zajlott irodalmi sorozatunk. Az egyes estekre ezúttal is Takáts Andrea színművésznő válogat ismert, vagy kevésbé ismert, de figyelemre méltó művekből. Az első alkalom 2016. szeptember 8., csütörtök.  A századforduló Bécsének tündöklő csillaga, minden idők egyik legigézőbb nője volt az 1879-ben született Alma Schindler, aki neves alkotók múzsájaként és társaként vált ismertté. Az est Alma Mahler naplójára, és Françoise Giroud Alma életútját bemutató kötetére épül. Zongorán közreműködik Darvas Ferenc.  Az előadást és felolvasást zenei betétek és vetítés színesítik.

RETIKUL_Windesbraut_Kokoschka_Alma Mahler (1)

Oskar Kokoschka festménye Alma Mahlerről

Alma gyönyörű volt, szellemes, művelt, sokoldalúan tehetséges, aki egyedülálló módon vonzotta kora kiemelkedő művészeit. Mindenki a lábainál hevert, Gustav Klimt, a festő éppúgy, mint a zeneszerző Zemlinsky és Pfitzner. Férjhez ment Gustav Mahlerhez, a zeneszerzőhöz. Megözvegyülése után évekig élt együtt Oskar Kokoschkával, a neves festővel. Másodszor Walter Gropius-hoz, a Bauhaus nagy építészéhez ment feleségül, harmadszor a nála 11 évvel fiatalabb íróhoz, Franz Werfelhez. Vele élte meg az Anschluß, majd a kényszerű emigráció rettenetes korszakát, míg újra meg nem özvegyült: Werfel 1945-ben, Alma 1963-ban halt meg.
Jól ismerte Hofmannsthalt és Schönberget, Alban Berget és Gerhart Hauptmannt, Maurice Ravelt és Thomas Mannt. Naplójában sokukról mond el érdekes történeteket. Önéletrajza elfogult, és tele van emberi-asszonyi hiúsággal, önzéssel. De ezzel együtt lebilincselően érdekes képet ad nemcsak a maga hosszú, győzelmekben és tragédiákban gazdag életéről, de magáról az eseményekben és fontos emberekben oly gazdag, tragikus korról is.

Időpont: 2016.szeptember 8., csütörtök, 18:00 óra

Helyszín: KLAUZÁL13 – Vince Kiadó Könyvesboltja (1072 Budapest, Klauzál tér 13.)

Részvételi díj: 1.500,- Ft, Mazsike-kártyával 1.200,- Ft

További információ és regisztráció: 06-1-311-6665, [email protected]

 

Retikül. Irodalom, nőkről, nőktől, nem csak nőknek

[popup][/popup]