A tétlenség nem opció!

Írta: Nagy Ákos - Rovat: Közösség

Avagy: hogyan segítsünk a Gázában harcoló izraeli katonáknak?

Fotók: Nagy Ákos

Az október 7-i szörnyű izraeli események sokkja érthetően a legtöbb embert először lebénította, kisvártatva düh lett úrrá rajtunk, majd valamiféle tenni akarásba csaptunk át. Ez persze nem olyan könnyű kétezer kilométer távolságból és nem is evidens, hogyan lehet jól segíteni. A Kidma – lassan két hónapja – adománygyűjtésre buzdítja azokat, akiknek a tétlenség nem opció.

Vannak dolgok, amiket nem lehet annyiban hagyni, és ha közvetlenül nem is könnyű segíteni, csak ott motoszkál bennünk, hogy valahogy meg kell próbálni.

Az első sokk után az egyik első honi szervezet volt a Kidma, amely a tettek mezejére lépett és megszólította az Izrael iránt aggódók népes táborát. Egyidejűleg két projektet hirdettünk meg: az egyikkel a Gázába hurcolt gyerekek ügyének a napirenden tartását tűztük ki célul, a másikkal az Izraeli Védelmi Erőkben (IDF) szolgáló magyar gyökerű katonáknak próbáltunk segíteni.

A gyerektúszok ügyét elsősorban más szervezetekkel közös akciókban jelenítettük meg. Ehhez 35 piros játék kismotort vásároltunk, mivel az egyik megtámadott kibuc óvodájáról készült képen is egy ilyen volt látható és ez a hazai gyártású játék jól ismert a magyar családokban is. A szimpatizánsainkat arra kértük, hogy jelképesen, 4200 forintért vegyenek meg egy-egy kismotort, amik aztán éppúgy feltűntek a budapesti Vörösmarty téren, mint egy nyíregyházi evangélikus templomban vagy a Rumbach zsinagógában zajlott különböző rendezvényeken. Mivel továbbra sem szabadult ki minden kiskorú a Hamasz fogságából, ezért folytatjuk a kampányunkat. Szívesen csatlakozunk be minden szolidaritási akciót szervező közösség mellé és továbbra is várjuk az adományozók segítségét, akik támogatni kívánják kampányunkat.

Ennél jóval nagyobb léptékű segélyakciónk az IDF-ben szolgáló magyar katonák támogatása. Az izraeli hadsereggel kapcsolatban sok illúzió él az emberekben, így amikor elkezdtük a potenciális adományozók felé a konkrét kérések közvetítését, akkor nagyon sokan értetlenkedtek, néhányan kifejezetten ellenségesek voltak, mondván a világ egyik legjobb hadseregében nem lehet szükség adomány boxerekre vagy meleg ruházatra. Sajnos az általános mozgósítás nyomán kialakult helyzet ennél cifrább kéréseket is hozott. Mind a mai napig futnak be egységektől kevlár sisakokra és golyóálló mellényekre kérések. Sajnos ezekben a védelmi eszközökben nem tudtunk segíteni, sok minden másban viszont tudtunk.

Nagyon fontos, hogy a Kidma kizárólag is az IDF-ből érkező konkrét kéréseket teljesíti, tehát nem vásárolunk és küldünk ki olyan dolgokat, amire nincs valós igény, illetve ami könnyen beszerezhető Izraelben is. Amikor segítünk, szinte mindig magyar katonák megkeresése nyomán állítjuk össze a szállítmányunkat, de a legtöbbször az egész egységük részesül belőle. Más esetekben célzott gyűjtések nyomán tulajdonképpen megrendelésre vásárolunk be olyan dolgokat, amelyek Izraelben pillanatnyilag nem kaphatók.  Elsősorban magas minőségű katonai ruházatot (taktikai kesztyűk, nadrágok, hosszú ujjú pólók) küldtünk ki több körben, de például nagy sikere van a professzionális fejlámpáknak is, amelyek közül több világított már a gázai „metróhálózatban” is… November végéig összesen 3 499 694 forint kiadásunk volt a katonáknak küldött segélycsomagokkal kapcsolatban és a beszerzések decemberben sem álltak le természetesen. Ezen kívül volt olyan célzott adománygyűjtésünk is, amikor nem árut, hanem az összegyűjtött pénzt utaltuk ki (2581 dollárt), mert az egység közelgő gázai bevetése miatt nem lehetett az olcsóbb, de lassabb európai beszerzésre hagyatkozni. Bárhol is történik a tényleges vásárlás, a minőségnek – mint ahogy a gyorsaságnak is – ára van. Úgy látjuk, hogy ezt az adományozóink elfogadják, mert megértik, hogy háborús helyzetben kétszer ad, aki gyorsan ad.

A bizalmat az is erősíti, hogy mindent dokumentálunk és tételesen elszámolunk az adományok felhasználásáról a Kidma Facebook oldalán. Ezt hasonlóan tesszük, mint az ukrán hadseregben szolgáló magyar katonákat támogató Sárkány Ellátó nevű civil kezdeményezés, akiknek a mintájára indult az egész segélyakciónk.

A magyar zsidó közösség leépült adományozási hajlandóságát tekintve meglehetősen jól teljesített eddig a Kidma. Kampánystratégiánkban kifejezetten a kisadományozókra építettünk. A legkisebb adomány 1000, a legnagyobb 400 ezer forint volt, az átlagos adományozó 20 és 30 ezer forint között utalt át a Kidma számára. Az elmúlt két hónapban december 6-ig összesen 4 928 134 forint és 5387 dollár adományt kaptunk, utóbbi esetében volt egy célzott külföldi adomány 3673 dollár értékben, amit egy bizonyos egységre fordíthattunk. Mindez 222 egyéni adományozótól jött össze, ez magyar viszonylatban kivételesnek mondható. Az pedig külön reményre ad okot, hogy néhányan többször is adományoztak. Sajnos az is látszik, hogy megjelent az úgynevezett adományozási fáradtság jelensége. A háború kitörése után két hónappal már jóval nehezebben jön össze egy-egy szállítmányra a kért összeg. Ez természetes folyamat, ugyanakkor megnehezíti a segítségnyújtást, mivel az igények folyamatosak, és senki nem tudja, hogy a háború meddig tart még, ezért próbálunk mi is tartalékolni.

A Kidma nem egyedül próbál segíteni. Ahhoz, hogy a potenciális adományozókat megszólíthassuk és a megvásárolt árukat célba juttathassuk – méghozzá kézből kézbe! – nagyon sokak támogatása kellett eddig is. Ki kell emelni a Keren Hayesodot, valamint a Szochnut budapesti irodájának munkatársait és a Maccabi VAC aktív közreműködését. Utóbbi szervezetekkel abban is kooperálunk, hogy a katonaszülőket összefogjuk, elsősorban lelkileg támogassuk őket, mert nincsenek könnyű helyzetben. Úgy gondoljuk, hogy a fizikai szükségletek kielégítése mellett egyre fontosabb lesz a szakszerű pszichológiai támogatás megszervezése is, erre már megalakult egy munkacsoport, amit az említett szervezetekkel közösen segítünk.

Összefoglalva elmondható, hogy a háború sokkja a magyar zsidó közösségből is kihozta a legjobbat. Az anyagi támogatás kifejezi az Izrael iránti aggódást, a Kidma másokkal összefogva ezt próbálja aktív segítséggé transzformálni, mert a tétlenség nem opció.

 

A szerző a Kidma Egyesület elnöke

 

Számlatulajdonos: KIDMA EGYESÜLET

Bank: K&H Bank

Forint számla: 10201006-50218343-00000000

Dollár számla: HU70 1040 5004 4952 5352 5051 1025   SWIFT/BIC: OKHB HUHB

Címkék:adománygyűjtés, Izraeli hadsereg

[popup][/popup]