“Zsinagógáinkat elődeink nem a politikai szélsőségeknek építették”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Mazsihisz vezetősége tiltakozik a zalaegerszegi zsinagógába tervezett Mi Hazánk Mozgalom választási kampánygyűlése ellen.

“A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában.

A zsinagóga épülete a zsidó közösség és a város számára is kiemelt jelentőségű hely. Emléket állít Zalaegerszeg egykor virágzó zsidó közösségének, amelynek tagjait 1944-ben haláltáborokba hurcolták.

Tiltakozunk az ellen, hogy egy, a magyar zsidóság számára fontos helyen egy olyan mozgalom tartson rendezvényt, amelynek tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen. Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét.

A Mazsihisz számára kiemelt fontosságú a zsidó vallás, kultúra és közösség védelme, így kötelességünk felszólalni minden olyan próbálkozással szemben, amely értékeinket súlyosan sérti. Pártpolitikai ügyekben továbbra sem kívánunk megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen fel kell lépnünk!

Felszólítjuk az épület fenntartóját, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó korábbi döntését vonja vissza és ne járuljon hozzá, hogy az egykor zsinagógaként működő épületben a Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt tarthasson” – zárul a Mazsihisz vezetősége által a sajtónak eljuttatott közlemény.

*

A Telex megkereste a város vezetését és a Mi Hazánk mozgalmat is. A szélsőjobboldal párt elnökétől, Toroczkai Lászlótól származó információik szerint a városvezetés a tiltakozás hatására visszavonta a korábban megkötött bérleti szerződést, és a lakossági fórumot egy másik zalaegerszegi helyszínen tartják meg.

[popup][/popup]