Végre egy új gondolat – a német külügyminiszter a független palesztin állam megteremtését sürgette

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A szlovén és a német külügyminiszter az EU bővítését és az önálló palesztin állam megteremtését sürgette.

Annalena Baerbock és Tanja Fajon

Tanja Fajon külügyminiszter és német hivatali kollégája, Annalena Baerbock az Európai Unió bővítésének szükségességét hangsúlyozta kedden Ljubljanában, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban pedig a kétállami megoldást sürgette, azaz Izrael állam mellett egy palesztin állam megalakítását.

Fajon a közös sajtótájékoztatón elmondta: Szlovénia következetesen a tartós humanitárius béke megteremtése mellett áll ki a Közel-Keleten. Hozzátette: német kollégájával egyetértettek abban, hogy a kétállami megoldáshoz elengedhetetlen az arab országok támogatása.

“Nem fogadjuk el a Gázai övezet lakóinak erőszakos kitelepítését, sem a Gázai övezet és Ciszjordánia helyzetének külön megoldását, valamint a Gázai övezet területének csökkenését” – vázolta fel Szlovénia álláspontját Fajon.

Elítélte az izraeli hatóságokat az erőszak fokozásáért Ciszjordániában, valamint a zsidó telepek további bővítésének bejelentéséért, ami szerinte nem járulnak hozzá sem a békéhez, sem a Hamász megsemmisítéséhez.

Baerbock szerint a közel-keleti konfliktusban az egyik fél szenvedése akkor érhet véget, ha a másik fél szenvedése is véget ér. Izraelnek joga van megvédeni magát, de kulcsfontoságú, hogyan lép át egy új szakaszba – húzta alá.

Szavai szerint Izraelnek humanitárius felelőssége van abban, hogy a civilek ne szenvedjenek. “Azért dolgozunk együtt egy új tűzszünetért, hogy megvédjük az embereket” – mondta.

Fajonhoz hasonlóan Baerbock is a kétállami megoldás mellett érvelt. “Az izraeliek csak akkor élhetnek biztonságban, ha a palesztinok is biztonságban élnek, és fordítva” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy nem lesz könnyű dolga az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelynek 2024-ben és 2025-ben Szlovénia is állandó tagjává válik.

A két politikus az EU bővítésének szükségességét is sürgette.

Baerbock szerint az EU-nak fel kell készülnie egy olyan jövőre, amelyben több mint 30 taggal rendelkezik majd. “Ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a bővítésre, de nemcsak úgy, hogy új székeket teszünk az asztalhoz, hanem hogy elfogadunk bizonyos változásokat” – mondta. A bővítés és az uniós reformok ugyanannak az éremnek a két oldala, így lesz Európa jövője biztonságban – mondta.

A szlovén diplomácia vezetője felszólította az EU-t, hogy ne feledkezzen meg a nyugat-balkáni országokról, amelyek Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújával összefüggésben most még fontosabbá váltak.

Fajon jelezte: ő és a német miniszter jövőre közös látogatást tervez Bosznia-Hercegovinába, és olyan javaslaton dolgoznak, amely új szavazási módszerekkel gyorsítaná fel a bővítési folyamatot.

Kriják Krisztina/MTI

 

[popup][/popup]