Vallásügyi nyilatkozatháború

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Bezalel Szmotrich (Egyesült Jobb) közlekedési miniszter hétfőn megismételve korábban tett, nagy port felkavaró kijelentését, kiállt a vallási törvények által irányított Izrael gondolata mellett.

Bezalel Smotrich (Fotó: Yoni Kempinski)

„Mindannyian azt szeretnénk, ha az állam a Tóra és a Halacha szerint járna el,” mondta Smotrich egy rabbiknak rendezett konferencián Jeruzsálemben.

Ennek a kilátásai azonban egyelőre nem reálisak – pedig Smotrich szerint még a vallásos cionista közösség liberális rabbijai is egyetértenek vele – mert vannak, akik másképp gondolkodnak, és velük is ki kell jönni. De Szmotrich hisz abban, hogy eljön a nap, amikor mindenki vissza akar térni a Tórához és a micvákhoz.

„Általában az engedmények a mi oldalunkról jönnek, és minden engedmény és kompromisszum a következő tárgyalások kiindulópontja,” tette hozzá.

A képviselő továbbá hangsúlyozta, hogy közlekedési miniszterként arra törekszik, hozy megakadályozza a szombati pihenőnapon tervezett építési, infrastrukturális és karbantartási munkálatokat, és megvédte az állam beavatkozását a házasság és válás ügyekben.

„Az állam minden nap részt vesz életünkben,” mondta. „Nem az a kérdés, hogy megengedhető-e az államnak, hogy beavatkozzon és meghatározza, kit szerethetek, és kit vehetek feleségül, mert mindig ezt teszi, csakúgy, mint a vérfertőzés törvényen kívül helyezésével. A kérdés az, hogy elegendő-e a közérdek szempontjából a végrehajtás igazolása.”

Smotrich szerint a liberális értékek sértik a vallásos izraeliek jogait, mint például a nemi alapon elkülönített közterületekhez való jogát.

A szekuláris Jiszráel Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman elítélte Smotrich megjegyzéseit.

Avigdor Liberman (Fotó: Emil Salman)

„Hihetetlen, hogy Smotrich miniszter ismételten pislogás nélkül kijelenti, hogy ha rajta és a barátain áll, eltörlik Izrael Állam törvényeit, és ránk kényszerítenek egy halachikus államot.”

„Van egy hírünk a számodra: Nem lesz szükséged arra, hogy jó kapcsolatban legyél velünk, mert szeptember 18-án széles körű, liberális nemzeti kormányt hozunk létre nélküled és azok nélkül, akik megpróbálnak ránk kényszeríteni egy halachikus államot,” mondta Liberman a szeptember 17-i választások utáni napra utalva.

Szmotrich júniusban a jeruzsálemi Merkaz Harav Jesivában a következő kijelentést tette, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök kirúgta Ajelet Saked igazságügyi ée Naftali Bennett oktatàsi minisztert, szabaddá téve a két portfóliót.

„Akarjuk az igazságügyi portfóliót, mert vissza akarjuk állítani a tórai igazságszolgáltatási rendszert,” mondta Szmotrich, aki ennek a megvalósítását fokozatos, hosszútávú átmenettel képzelte el.

Teljes cikk

[popup][/popup]