Válasz a palesztin léggömbös terrorra: leállították a dízel üzemanyag szállítását

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az egyik terror lufi egy szdot negevi ovoda területén landolt, nem sokkal a gyerekek távozása után. Sérülés vagy anyagi kár nem történt. Izrael kedd reggel bejelentette, hogy megtorlásul a Gázából átreptetett terror lufikért leállítja a dízel-üzemanyag szállítmányok beengedését a Gázai övezetbe.

Oltáják a légballonon nyomán keletkezettt tüzek egyikét

„A Gazából Izraelbe beáramló tűzveszélyes léggömbök és a gázai határ menti térségben keletkezett tüzek következtében az a döntés született, hogy ma reggeltől [kedd] leállításra kerül a Gázai Erőműnek szánt üzemanyag szállítmányok beengedése a Kerem Salom határátkelőn keresztül,” nyilatkozta a Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege, mely Izrael katonai összekötőjeként funkcionál.

Katar májusban 480 millió dollárt ígért a palesztinoknak, ebből 180 millió megy Gázának, 250 millió kölcsön formájában a Palesztin Hatóságnak, és 50 millió júdea és szamáriai (Ciszjordánia) projektekre.

A pénz lehetővé teszi az ENSZ-nek, hogy év végéig dízel-üzemanyaggal lássa el az övezetet, növelve a villamosenergia-ellátást.

A paleszinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász terrorszervezet erőszakkal átvette a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök Fatah pártjától, aki azóta csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia).

Abbász egyébként 2005-ben nyerte el a vezetői pozíciót, de választások hiányában négy évre szóló hivatali idejének 14. évében jár.

A Hamászt időközben nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

A büntető intézkedés változást mutat Izrael elmúlt hetekben alkalmazott politikájához képest, amikor a gyújtogatásos támadásokra a gázai halászati övezet területének korlátozásával reagált.

Izrael korábban a gázai rakétatámadásokra adott megtorlóintézkedés részeként állította le a dízel-üzemanyag szállítmányokat, amit a palesztinok és a nemzetközi közösség kemény kritikával illetett, a gázai kritikus humanitárius helyzet további romlásával érvelve.

Hétfőn 15 tüzet okoztak a Gázai övezetből átreptetett Molotov-koktélt szállító lufik a határ közelében fekvő izraeli közösségekben 250 dunam területet elpusztítva.

A Kan közszolgálati műsorszóró szerint az elmúlt egy hónap során legalább 100 tűz keletkezett a terror lufik miatt.

A lufik küldése annak ellenére folytatódott, hogy csütörtökön kezdetét vette  a Katartól kapott százdolláros bankjegyek szétosztása a Gázai övezet mélyszegénységben élő lakosainak, illetve Izrael kedden a tengerzárat feloldva 10 tengeri mérföldre növelte a gázai halászati zóna területét.

A kedden kezdődő bahreini konferencia miatt zavargások várhatók Júdea és Szamáriában és a Gázai övezetben.

כאן חדשות on Twitter

מניין השריפות שהוצתו היום מבלוני תבערה בעוטף עזה עלה ל-13, לאחר ששריפה נוספת פרצה ביער בארי @Itsik_zuarets (צילום: משה ברוכי, יערן קק”ל) https://t.co/LKBd041bqh

A teljes cikk

[popup][/popup]