Valami eltörött Izrael és az USA között

Írta: Balla Eszter/valasz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Obamának betelt a pohár?

Alig két nappal megválasztása után Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta azt a kampányígéretét, miszerint az ő vezetése alatt nem lesz önálló palesztin állam. De betelt a pohár, Barack Obama már nem hisz neki, és újragondolja izraeli politikáját. „Az izraeli miniszterelnök kijelentésének lesznek következményei arra vonatkozólag, hogy ezentúl mit teszünk az ENSZ-ben és más fórumokon” – mondta a fehérházi szóvivő. Hogyan változnak az államközi kapcsolatok?

Túl a személyes ellenszenven, az amerikai elnököt és az izraeli miniszterelnököt alapvető politikai nézetkülönbség választja el, többek között az iráni nukleáris leszerelés megoldásának és az önálló izraeli és palesztin állam létrehozásának kérdésében is:

  • Netanjahu az iráni tárgyalásokkal kapcsolatban nem máshol, mint az amerikai Kongresszusban támadta meg Obamát, alig két héttel a választások előtt.
  • Az Obama-kormány nagy erőfeszítéseket tett azért is, hogy az izraeli-palesztin békétmegkössék és létrehozzák a két különálló országot. John Kerry valóságos „ingázó” diplomáciát folytatott, ide-oda repült, hogy a feleket összehozza, de a tárgyalások holtpontra jutottak

Utóbbi pontnál a legnagyobb pofon Washingtonnak Netanjahu pálfordulása volt: az ő kormányzása alatt nem lesz önálló palesztin állam. A Fehér Ház „cinikus, megosztó választási taktikának” bélyegezte a kijelentést. Az már csak ráadás volt az amerikaiaknak, hogy Netanjahu rasszista megjegyzést tett az arabokra a kampány finisében, hogy szélsőjobbosokat mozgósítsa. Netanjahu nyert, de milyen eszközökkel? – tették fel a kérdést Washingtonban.

Obama két napot várt, míg végre felhívta Netanjahut, és gratulált neki, amiért „a Likud Párt többséget szerzett a Knesszetben”. De ismételten leszögezte az amerikai álláspontot az iráni és a palesztin kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, a jobbközép Likud párt elnökének választási plakátja Jeruzsálemben

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, a jobbközép Likud párt elnökének választási plakátja Jeruzsálemben

Az elnöki szóvivő szerint a washingtoni kormány újragondolja izraeli politikáját. A legközelebbi szövetségesnek nem kell attól tartania, hogy az évi hárommilliárd dolláros amerikai segélyt megvonnák. Továbbra is zökkenőmentes lesz a kapcsolat a hadsereg, a hírszerzés között.  De az Obama-kormány azt fontolgatja, hogy ha a kétoldalú izraeli–palesztin tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek az ENSZ közbelépését sürgetik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]