Ultraortodoxok támadtak egy katonára Mea Searimban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy ultraortodox zsidók támadtak egy katonára, amikor átsétált Jeruzsálem Mea Searim részén.

Képünk illusztráció

A rendőrség szerint a több tucat támadó a szitkozódás mellett különböző tárgyakkal dobálta az Izrael Védelmi Erők katonáját.

A katonát a helyszínre kiérkező rendőrség helyezte biztonságba és ellátták a zavargás során szerzett könnyű sérülést is a kezén.

“Az izraeli rendőrség a rendelkezésére álló minden eszközt bevet, hogy azonosítsa az egyenruhás férfiak elleni szóbeli vagy fizikai támadásokban részt vevőket, és bíróság elé állítsa őket,” nyilatkozta a rendőrség.

Az ultraortox zsidók körülbelül 10%-át képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Évtizedes vita tárgya, hogy vajon a fiatal ultra-ortodox férfiaknak, akik szemináriumokon tanulnak, kötelezővé tegyék vagy sem a katonai szolgálatot, mint ahogy az kötelező az izraeli zsidó lakosság többi részének.

A 18. életév betöltése után a férfiaknak két évet és nyolc hónapot kell szolgálniuk a hadseregben, míg a nőknek két évet.

2017 szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a vallásos tanulmányokat folytató ultra-ortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, mondván, hogy aláássa a törvény előtti egyenlőség elvét.

A döntés felvetette annak a lehetőségét, hogy rákényszeríthetik őket a szolgálatra, mely súlyos politikai és társadalmi következményeket vonna maga után. A bíróság azonban egy évre felfüggesztette a határozatát, lehetővé téve a kormánynak egy új törvény előterjesztését. A kormány többször is halasztást kért, legutóbb a választások miatt. Az új koalíciónak, ha végre megalakul, új tervezettel kell előállni.

Teljes cikk

[popup][/popup]