Ultraortodox intifáda

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy busz véletlenül behajtott a Mea Searimba, kövekkel dobálták meg.

Ultraortodox szélsőségesek tucatjai megrongáltak egy buszt Jeruzsálem Mea Searim negyedében szerda este, jelentette a Ynet hírportál.

A lázadók kövekkel dobálták meg a járművet, kilyukasztották a gumiabroncsjait és betörték az ablakait. Ezt követően kövekkel és egyéb tárgyakkal is megdobálták a helyszínre érkező biztonsági erőket.

Egy másik incidens során egy közeli utcában téglát dobtak egy rendőrautóra. Az eset során személyi sérülés nem történt, de az autó szélvédője betört.

A zavargás azután tört ki, hogy a rendőrség letartóztatott egy férfit, akit a város egyik okostelefonokat is árusító mobiltelefon-üzletének felgyújtásával gyanúsítanak. Az ultraortodoxok többsége csak úgynevezett kóser mobilt használ, és tiltakozik az okostelefonok árulása ellen a közösségükben. Ilyen zavargások az elmúlt években többször is előfordultak.

A kóser mobiltelefonok csak hívásokra és szöveges üzenetekre vannak konfigurálva, nincs rajtuk internet és alkalmazások. A rabbibizottság dönt bizonyos telefonszámok letiltásáról, hogy ezekről a telefonokról ne lehessen elérni őket. Kijelölt telefonszámokkal is rendelkeznek, így a kóser telefonszámok könnyen azonosíthatók.

Teljes cikk

Címkék:Mea Sarim

[popup][/popup]