Ukrajna egyik rabbija menekülésre biztatja a kijevi zsidókat. Frissítve!

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Moshe Reuven Azman arra bíztatja a város zsidó lakosságát, hogy hagyják el Kijevet, de lehetőleg az országot is – írja a Haarec. Timothy Snyder amerikai történész ugyanakkor úgy véli, a Janukovics és Putyin féle hatalom riogat a fasizmus visszatérésével, miközben például a kijevi rohamrendőröket úgy tájékoztatták, hogy “az ellenzéket a zsidók vezetik”. Van azonban, aki Snyderrel is vitatkozik.

U

Kormányellenes tüntetők szétverik a Lenin-szobrot

„Nem akarom megkísérteni a sorsot – mondta a rabbi – folyamatosan érkeznek a figyelmeztetések, hogy megtámadhatják a zsidó intézményeket.” Moshe Reuven Azman – mint a Haarec, saját magát korrigálva írja – nem Ukrajna főrabbija, hanem a főrabbi tisztségét betöltő  Yaakov Bleich egyik kihívója.  Moshe Reuven Azman, mint a Chabad rabbik általában, Oroszországgal, és annak vezetésével azonosul.

A kezdetben még viszonylag békés tüntetések a kormány elutasító magatartása után durvultak el, ekkor csatlakoztak szélsőjobboldaliak, köztük az ottani futballhuligánok kemény magja is, a tiltakozókhoz, és ekkor vették kezdetüket az erőszakos összecsapások. Nem lehet tudni, hogy valóban megalapozottak-e a rabbi félelmei, de hogy érthetők, az bizonyos.

Moshe Reuven Azman

Ugyanakkor más források arról számolnak be, hogy zsidó fiatalok, a többi tüntetővel karöltve, a kormány elleni harcra szervezkednek.

 A Haarec jelentése szerint a rabbi rendeletére bezárták a zsidó iskolákat, de a zsinagógában megtartják a napi három imát. Ugyanő közölte azt is, hogy az izraeli követség is óvatosságra int, és azt javasolja a zsidóknak: ne hagyják el otthonaikat.
Ukraine Protest

Kormányellenes harcosok az elfoglalt városházán. Kozákok?

Edward Dolinsky, az ukrajnai zsidó szervezetek föderációjának elnöke baljósnak nevezte a helyzetet és úgy nyilatkozott, hogy „kapcsolatba léptünk Avigdor Liberman külügyminiszterrel a közösség biztonságának érdekében”.

Legújabb jelentések szerint a felkelők uralják a várost, Janukovics elnök eltűnt.

*

Timothy Snyder amerikai történész, a térség kutatója cikkében arra hívta fel a figyelmet a kijevi eseményekkel kapcsolatban, hogy a Janukovics féle hatalom, a putyini posztszovjet vezetéssel együtt előszeretettel kelt olyan benyomást, mintha a tüntetéssorozat fasiszta jellegű volna, így próbálva mozgósítani a társadalom hagyományos antifasiszta ethoszát a demokráciát követelőkkel szemben: „Az orosz propaganda újra és újra azt sulykolja, hogy a majdani tüntetésekkel visszatért Európába a nemzeti szocializmus… Valójában pedig az ukrán rezsim, nem pedig az ellenzéke az, ami az antiszemitizmust eszközként használja. A rohamrendőröket úgy tájékoztatták, hogy az ellenzéket a zsidók vezetik. Tehát az ukrán kormány magának azt mondja, hogy az ellenfelei zsidók, nekünk pedig azt, hogy nácik” – írja Snyder. 

Stephen F. Cohen viszont Snyder cikkét tartja az amerikai propaganda iskolapéldájának – írja a Metazin.hu:

“Az orosz történelem emeritus professzora elfogadhatatlannak tartja, hogy az amerikai média Putyint a hidegháborút idéző jelzőkkel festi le. Cohen úgy látja, hogy Oroszország közel sem olyan veszedelmes és Janukovics kormánya korántsem olyan elnyomó, mint ahogyan azt Snyder állítja. A geopolitikai viszonyokra utalva megjegyezi, hogy nem Moszkva, hanem az EU és a NATO terjeszkedik egyre messzebb a térségben. Ukrajna európai integrációját is az EU által adott ultimátumok akadályozták meg – véli Cohen.

Cohen hozzáteszi, hogy Snyder finoman elsiklik afölött is, hogy a nyugati demokráciákban sem szokás tolerálni, ha tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak a rendvédelmi erőkre. Ami pedig a tüntetők européer orientációját illeti, Cohen megjegyzi, hogy az utcán elég gyakoriak voltak az antiszemita jelszavak és finoman szólva is kétséges, hogy az ukránok – különösen a keleti országrész lakói – valóban annyira elkötelezettek az európai értékek mellett, mint azt Snyder sugallja.”

*

Kapcsolódó cikkeink:

Putyin Ukrajnában kijátssza a zsidó kártyát is

Azonnali segélyküldemény Izraelből az ukrajnai zsidóknak

 

[popup][/popup]