Azonnal izraeli segélyküldemény az ukrajnai zsidó közösségnek

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Azonnali segélyt küld Ukrajnába az izraeli székhelyű Zsidó Ügynökség a zsidó intézmények védelmének megerősítéséhez – közölte a Maariv című izraeli napilap hétfőn.

Az újság értesülése szerint a nemzetközi diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló Zsidó Ügynökség vezetősége rendkívüli ülésen értékelte az ukrajnai helyzetet. Ezt követően Natan Scsaranszkij elnök bejelentette, hogy azonnali segélyben részesítik az ukrajnai közösségeket.

A sajtóbeszámolóból kiderül, hogy az ülésen voltak, akik az ukrajnai zsidók azonnali tömeges Izraelbe vándorlását szorgalmazták.

Jakov Hagoel, a szervezet egyik vezetője levelet is írt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, és ebben közbenjárását kérte a közösség zsidó államba költöztetésének támogatásához. “A megrázó helyzet nyomán fokozódik az ukrajnai zsidókért érzett aggodalom” – fogalmazott Hagoel.

“A tüntetők egy része már eljutott a zsidó közösség lakónegyedébe, ahol üzleteket tettek tönkre. A lakók közül sokan elhagyják a várost a közlekedés és a gazdaság teljes megbénulása miatt” – tette hozzá, megjegyezve, hogy “sajnálatunkra a jelenlegi helyzet előtt is veszélyes volt Ukrajnában kipával vagy más zsidó jelképpel járni.”

Kapcsolódó cikkeink:

Ukrajna egyik rabbija menekülésre biztatja a zsidókat

Putyin Ukrajnában kijátssza a zsidó kártyát is

[popup][/popup]