Új vezetők a Páva utcai Holokauszt emlékközpontban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kovács Tamás történész váltja Szita Szabolcsot a Páva utcai HDKE élén. A kuratóriumot továbbra is Grósz Andor vezeti.

A Miniszterelnökség leváltotta Szita Szabolcsot a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) éléről – írja a hvg.hu. A HVG úgy értesült, hogy Kovács Tamás történész, levéltáros, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense lesz az új igazgató. Kovács Tamás régóta kutatja a magyar holokausztot. Kutatási területe egyebek mellett a hazai szélsőjobboldali mozgalmak, a Magyar Királyi Csendőrség, a Magyar Királyi Rendőrség, és a nyilas éra politikai rendőrségének működése. De publikált az embermentő közszolgákról is. Korábban tíz évig dolgozott főlevéltárosként az Országos Levéltárban, és öt évig a HDKE-ben is. Úgy tudjuk a hivatalos kinevezés még nem történt meg.

A HDKE mögött álló Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kilenc fősre bővül kuratóriumának kinevezési okmányait viszont már aláírta a Miniszterelnökség illetékese. A kuratórium elnöke továbbra is Grósz Andor orvos professzor, a kecskeméti zsidó hitközség elnöke lett, aki korábban a Kecskeméti Repülőkórház főigazgatója, majd a Honvéd Kórház főigazgató-helyettes volt. Kerestük Grósz Andort, aki az új kuratórium hivatalos bejelentése utánra ígér nyilatkozatot. Ám a HVG úgy tudja, a régi-új vezetés szeretné felrázni az évi 20-22 ezer látogatót vonzó intézményt.

Jelentős időszaki kiállítás, tömegeket vonzó rendezvény nem volt az utóbbi években az emlékközpontban, aminek a vezetés szakmai inkompetenciája mellett az is az oka volt, hogy el volt fogva a belső hatalmi harcokkal. 2011-től folyamatosan voltak a súrlódások  Haraszti György, a HDKE-t fenntartó közalapítvány elnöke, és Szita Szabolcs, a múzeum igazgatója között. Haraszti közeledett Schmidt Máriához, részt vett a Sorsok Háza projektben, 2014-ben pedig – állítólag Szita tudta nélkül  – megállapodást kötött a súlyosan kompromittálódott Veritas Intézettel.

Teljes cikk

Címkék:HDKE

[popup][/popup]