Új funkciót kaphat a tapolcai ózsinagóga épülete

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A tapolcai ózsinagóga műemlékké nyilvánításához kapcsolódó helyszíni bejárás okán érkezett a városba a Lechner Intézet két munkatársa, akiket a tulajdonos, Neszler Imre Attila fogadott a helyszínen a minap.

Neszler Imre Attila, a tapolcai ózsinagóga tulajdonosa, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke és Zsigó Balázs egyesületi tag az ózsinagóga előtt (Fotó: Szijártó János/Napló)

Tapolca ismertebb zsinagógája – tudósít a VEOL.hu – ma művelődési központként működik, jelen esetben a korábbi építésű ózsinagóga volt a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. szakembereinek célpontja.

Neszler Imre Attila tulajdonos, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke a Veszprémi hírportált arról tájékoztatta, hogy hosszas mérlegelés után hozták meg azt a döntést, amelyben az épület műemlékké nyilvánítását kezdeményezték.

– Az utókorra, a rájuk hagyható örökségre gondoltunk elsősorban, amikor ezt az eljárást elindítottuk. Az ózsinagóga 1813-tól kezdett imaházként működni, ám egy 1784-ben készült térképen is épületet jeleztek itt.

– A felszínen és két alsóbb szinten kialakított létesítmény a közelmúltban vendéglátó- ipari egységeknek adott otthont, a jövőben azonban a zsidósággal kapcsolatos múzeumként, közösségi térként szeretnénk működtetni.

– Az épületet megtisztítottuk a vakolattól, előkerültek az íves ablakkeretek, és a tóraszekrény helye is látszik a falban. Mint a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke mondhatom, hogy az öt évvel ezelőtti megalakuláskor, a helyi épített örökség megóvására vonatkozó terveinket teljesítettük. Egy sikeres könyvbemutató után a tapolcai izraelita temető kőkerítésének felújítása következett, majd a botlatókövek elhelyezése, illetve a Lessner-pincerendszer és az ózsinagóga műemlékké nyilvánításának elindítása.

– Reményeink szerint az elvégzett munkánk kellő lenyomatot és feladatot hagy az utókor számára – fogalmazott Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke. (Szijártó János/VEOL.hu)

[popup][/popup]