Úgy tűnik, nem eszkalálódik a gázai konfliktus

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután több ezer lakos az óvóhelyeken töltötte az éjszakát, az Izraeli Védelmi Erők csütörtök reggel közölte, hogy feloldja a déli határ melletti közösségekre előző nap kiszabott biztonsági korlátozásokat.

Gáza, Rafah Október 17. Izraeli válaszcsapás nyomán felszálló füst (Fotó: SAID KHATIB / AFP)

Szerda hajnalban gázai terroristák rakétákat lőttek ki Izraelre, mely megtorlócsapásokhoz vezetett a Gázai övezetben, és felvetette a lehetőségét egy széleskörű katonai konfliktusnak a Hamásszal.

A hadsereg bejelentését követően a Sá’ár Hanegev Regionális Tanács értesítette a lakosokat, hogy “egy rövid de feszült várakozást követően örömmel tudatjuk a döntést, hogy a hadsereg helyzetértékelésének fényében minden visszatér a megszokottakhoz.”

A tanács azt is közölte, hogy “a tanórák és minden más oktatási munka a megszokott rendben fog zajlani.”

A rakétatámdást elszenvedő Beersevában szintén bejelentették, hogy az iskolák reggel kinyitnak.

Szerda este vezető politikusok és a vezérkar öt és fél órán át tárgyalt a biztonsági kabinettel a lehetőségekről a gázai feszültség kezelésére.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatta össze Jeruzsálemben a biztonsági kabinetet, mely csütörtökön hajnali 2:30-kor fejezte be az ülést.

Amint a biztonsági kabinet összeült, Herzi Halevi vezérőrnagy, az Izraeli Védelmi Erők Déli Parancsnokságának vezetője figyelmeztette a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezetet, hogy Izrael “tudja, hogyan reagáljon keményebben a jövőbeli helyzetekre”.

A Beersevába csapódott rakétára válaszul az izraeli hadsereg több mint 20 célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük egy határon átnyúló támadóalagutat.

Halevi szerint a hadsereg “jelentős csapásokat mért a Hamász fegyvergyártó létesítményeire, központjaira, hadállásaira és földalatti infrastruktúrájára. Minden, amit megtámadtunk, megsemmisült. Nehéz lesz számukra újjáépíteni és finanszírozni.”

A tábornok továbbá azzal vádolta a terrorszervezetet, hogy becsapja az övezet lakosságát.

“A Hamász úgy tesz, mintha az irányítása alatt tartaná Gázát, azt mondja a gázai lakosoknak, hogy javítani próbál az életükön. De a valóságban a lázadások a kerítésnél, a pokolgépek, a robbanó léggömbök, a gyúlékony léggömbök, és ahogy ma este láttuk, a rakéták még rosszabbá teszik a Gázai övezetben lakók életét,”- mondta.

Netanjahu korábban a nap folyamán szintén kijelentette, hogy Izrael keményen fog reagálni a Gázából eredő erőszakra.

A Hamász vezetői szerda este állítólag elrendelték harcosaik evakuálását egy friss izraeli légicsapástól tartva, és ők maguk is elvonultak búvóhelyeikre.

A gázai-izraeli feszült helyzet közepette Abbász Kamel, az egyiptomi hírszerzési szolgálatok vezetője lemondta csütörtökre tervezett utazását Gázába, Júdea és Szamáriába (Ciszjordánia) és Izraelbe.

Az Izraeli Védelmi Erők az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet tette felelőssé a szerdai rakétatámadásért. “A kilőtt rakéták saját gyártmányúak és közepes hatótávolságúak voltak. Csak két gázai terrorszervezet rendelkezik ilyen rakétákkal: a Hamász és az Iszlám Dzsihád. Nem számít melyikük lőtt, a Hamászt terheli a felelősség,” jelentette ki Ronen Manelis katonai szóvivő.

Néhány órával a légierő támadásait követően a hadsereg tüzet nyitott egy csapat gázaira, akik rakétát készültek kilőni az övezet északi részéről Izrael felé, aktiválva a légvédelmi szirénákat Hof Askelon régióban.

A gázai egészségügyi minisztérium egy halottról számolt be, akit Naji Ahmed Za’anin (25) néven azonosított.

Az izraeli hadsereg szerda hajnalban két rakétaindítást észlelt. Az egyik az övezettől 40 kilométerre fekvő Beersevát célozta. A beersevai támadás során használt rakéta nem a szokványos Grad típus volt, hanem egy fejlettebb verzió, nagyobb méretű robbanófejjel, amely nagy kárt okozott a becsapódáskor.

A Vaskupola nem aktiválódott a támadáskor, Manelis ezt azzal magyarázta, hogy a rendszer nem képes hermetikus védelmet biztosítani.

A rakéta leszakította az épület homlokzatát, és jelentős kárt okozott a belső terekben és a tetőben. A család – anya és három gyermeke – a támadás idején az óvóhelyen tartózkodott.

A második rakéta a tengerben landolt Gus Dan (Tel Aviv nagyvárosi területe) környékén.

A Hamász és az övezet második legnagyobb terrorista csoportja, az Irán támogatását élvező Palesztin Iszlám Dzsihád közös nyilatkozatban ítélte el a rakétatámadást, mondván az elkövetők ezzel próbálták megfúrni az Egyiptom közvetítésével zajló tűzszüneti tárgyalásokat. Ugyanakkor a Palesztin Dzsihád hangsúlyozta, hogy készen állnak a harcra.

A Beersevára kilőtt rakéta hatótávolsága és robbanó ereje arra utal, hogy nem egy kis szalfista terrorcsoport, hanem az övezet nagyobb terrorista szervezeteinek egyike hajtotta végre a támadást.

Az események fényében Gadi Eisenkot vezérkari főnök lerövidítette hivatalos látogatását az Egyesült Államokban, hogy visszatérhessen Izraelbe.

Avigdor Liberman honvédelmi miniszter elrendelte a gázai határátkelők lezárását és a gázai halászati zóna 3 tengeri mérföldre való csökkentését.

[popup][/popup]