Palesztinpárti tüntetők már a katolikus misét is megzavarják

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyházi szertartás megzavarása miatt eljárás indult azon palesztinpárti aktivisták ellen, akik tüntetéssel akadályozták a Szent Patrik-székesegyházban tartott húsvéti vigíliát szombaton késő este – közölte New York rendőrsége vasárnap.

Pro-Palestine protesters interrupt Easter mass at St Patrick’s Cathedral in New York

Protesters calling for a ceasefire in Gaza interrupted an Easter Mass at St. Patrick’s Cathedral in New York. The protesters, who were part of Extinction Rebellion NYC’s Palestinian Solidarity group, unfurled a banner with the words “SILENCE = DEATH” written on it. They were heard chanting “Free, free Palestine” as they were escorted out of the cathedral.

A Timothy Dolan bíboros, New York érseke által tartott szertartást a demonstrálók kiabálással zavarták meg a hívekkel zsúfolt székesegyházban, és feliratot próbáltak kifeszíteni. Skandálásaikban “szabad Palesztinát” követeltek.

A rendőrség három embert bilincsben vezetett el és őrizetbe vett. A tüntetők egyike tavaly ősszel a US Open tenisztornát klímaaktivistaként zavarta meg, akkor az egyik központi pálya talajához rögzítette ragasztóval saját tenyerét.

Timothy Dolan bíboros nem reagált az incidensre, húsvét vasárnapjára a közösségi médiában megjelentetett üzenetében azt írta, hogy az “emberi lény” a reményre lett teremtve, és hozzátette, “senki nem pusztíthatja el az élet ajándékát, amit örökkévalónak szántak”.

Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája a nagyhét kezdetén imára és békére felszólító üzenetet tett közzé a háború lezárása érdekében.

A Szent Patrik-székesegyház New York legnagyobb katolikus temploma, amelyben 2400 ülőhely található.

Szombaton New York belvárosában, a Times Square-en palesztinpárti, Izrael-ellenes tüntetők tömege gyűlt össze – egyes beszámolók szerint ezrek – a “Palesztin föld napjának” elkeresztelt demonstráción, amelyen azonnali tűzszünetet követeltek. A résztvevők közül a rendőrség szintén többeket őrizetbe vett. Szombaton az Egyesült Államok több városába hirdettek hasonló megmozdulásokat.

MTI

Címkék:Izrael-ellenesség

[popup][/popup]