Trump újabb külpolitikai sikere: Szerbia Jeruzsálembe költözteti a követségét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy Szerbia elkötelezte magát nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetése melett, Koszovó és Izrael megállapodtak a kapcsolatok a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, a két balkáni ország pedig a gazdasági együttműködés útjára lép.

Donald Trump elnök, Avdullah Hoti koszovói miniszterelnö (J) Aleksandar Vucic szerb elnök (B) aláírják a megállapodást a Fehér Házban

Trump a Szerbia és Koszovó vezetőivel folytatott megbeszélés előtt az Ovális Irodában nyilatkozva kijelentette, hogy a két ország megállapodott a gazdasági kapcsolatok normalizálásában, amit „nagy áttörés”-ként üdvözölt, és amire több mint egy évtizeddel azután került sor, hogy Koszovó 2008-ban kinyilvánította Szerbiától való függetlenségét.

Az amerikai elnök ezzel egy újabb diplomáciai eredményt ért el a novemberi amerikai választások előtt.

Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken bejelentette, hogy Szerbia 2021 júliusáig Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét, és addig pedig képviseletet nyit.

Trump felhívta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a pénteki találkozó alatt Koszovó miniszterelnökével, Abdullah Hotival, és gratulált a két vezetőnek a döntésükhöz. Hoti szerint Koszovó is nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

Teljes cikk

Címkék:diplomáciai kapcsolatok, Izrael, Koszovó, Szerbia

[popup][/popup]