Trump béketerv: 28 milliárd dollár a palesztinoknak, 20 milliárd a szomszéd arab államoknak

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A dokumentumok szerint a terv, melyet Donald Trump elnök veje, Jared Kushner fog bemutatni jövő héten Bahreinben, 179 infrastruktúrális és üzleti projektet tartalmaz, 147 a palesztin területeken, 15 Jordániában, 12 Egyiptomban és 5 Libanonban.

A Kushner által javasolt új befektetési alapot egy „multilaterális fejlesztési bank” kezelné. A globális pénzügyi hitelezők, köztük a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is, tervezik, hogy jelen lesznek az ülésen.

A gazdasági fellendülést célzó terv azonban csak akkor valósul meg, ha politikai megoldás születik a régió hosszú ideje fennálló problémáira.

10 éves elosztásban az 50 milliárd dollár több mint felét, 28 milliárdot a gazdaságilag bajba lévő palesztin területekre fordítanák, míg a többi Egyiptom (9 milliárd), Libanon (6 milliárd) és Jordánia (7,5 milliárd dollár) között oszlana meg. A projektek egy része az egyiptomi Szináj-félszigeten valósulna meg, ahol a beruházások a szomszédos elszegényedett és túlzsúfolt Gázában élő palesztinok javát szolgálnák.

A Gázát Ciszjordániával összekötő folyosó magában foglalna egy autópályát és esetleg egy vasútvonalat is.

Kushner a Reuters-nek adott két interjúban azt mondta, a Trump-kormány reméli, hogy más országok, főként gazdag öböl-államok és magánbefektetők, fogják állni a számla nagyrészét.

Teljes cikk

[popup][/popup]