Trump békecsapata a Hamász “tiszta, békés szándékára” apellál

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump közel-keleti békeközvetítő csapata a Wasington post hasábjain üzenet a Hamasznak, miután a palesztinok – Jeruzsálem fővárosként való elismerése óta – nem tárgyalnak velük. “Ha a Hamász tiszta, békés szándékot mutat  – nemcsak szóban, hanem, ami még fontosabb, tettekben is – akkor új lehetőségek válnak elérhetővé” – áll a felhívásban.

Jared Kushner, Jason Greenblatt és David Friedman nagykövet Izraelben 2018. július fotó: youtube screenshot

Donald Trump amerikai elnök vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner, Jason Greenblatt közel-keleti békeügyi megbízott és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete egy csütörtök este közölt cikkben a Washington Post oldalán felszólította a Hamászt, hogy a segélyekért cserébe álljon le a terrorral és engedje szabadon a fogva tartott izraeli polgárokat.

 

“A nemzetközi adományozók konfliktusba ütköznek: megpróbálják-e közvetlenül segíteni az embereket, ezzel a terroristákat gazdagítását kockáztatva, vagy tagadják meg a Hamász finanszírozását, és nézzék a nép szenvedését?” veti fel a cikk a tengerparti övezetnek szánt humanitárius segítségnyújtás dilemmáját, tisztázva, hogy a múltban a segélyek minden formáját fegyverkezésre, nem pedig polgári célokra használták.

“Amíg az irányításban nem következik be változás, vagy amíg a Hamász el nem ismeri Izrael államát és tartja magát a korábbi diplomáciai egyezményekhez, lemondva az erőszakról, nincs jó választás,”- szögezi le a cikk.

“Hetven évvel Izrael alapítása után bölcs dolog lenne, ha a Hamász belátná, hogy Izrael létezése végleges,” tette hozzá a cikk, azzal érvelve, hogy Izrael létezése elfogadott tény a Közel-Kelet szinte minden területén.

Megoldást ajánlva, “ha a Hamász belemenne”, az amerikai magas rangú tisztviselők csapata világossá tette, hogy “vannak elkötelezett, érdekelt felek erőforrásokkal, akik készen állnak a munkára.”

“Ha a Hamász tiszta, békés szándékot mutat – nemcsak szóban, hanem, ami még fontosabb, tettekben is -, akkor új lehetőségek válnak lehetővé. Nincs ok arra, hogy a palesztinok (mind Ciszjordániában, mind Gázában) ne élvezzék a gazdasági sikert és az integrációt egy virágzó regionális gazdaságba – ha hagyják, hogy segítsünk.”

Kushner és Greenblatt júniusban Katarba, Szaúd-Arábiába, Egyiptomba, Jordániában és Izraelbe látogatott, hogy a regionális vezetőkkel megvitassák az amerikai béketerv részleteit. Palesztin tisztviselőkkel nem volt beütemezett megbeszélésük, mivel a palesztin vezetés nem hajlandó találkozni a csapattal, mióta Trump decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, majd májusban áthelyezte az amerikai nagykövetséget a városba.

 

Teljes cikk.

Címkék:Friedman, Hamasz, Kushner, Trump

[popup][/popup]