További vizsgálatokat rendeltek el a 7 éves izraeli kislány megerőszakolásának ügyében

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Két nappal a vádemelés benyújtása után meg nem nevezett információk felbukkanására hivatkozva a rendőrség bejelentette, hogy újabb vizsgálatokra kerül sor az országot megrázó nemi erőszak ügyében.

A döntésre a rendőrségi nyomozói osztály vezetője, Gadi Sziszo vezérőrnagy és Saron Afek katonai főtanácsnok konzultációja után került sor. Az ügy érzékenységére való tekintettel bevonták az államügyészt is.

Az ügyészek vasárnap este vádat emeltek Mahmoud Kadusza 46 éves deir kadiszi (Palesztin Hatóság területe) lakos ellen, egy 7 éves izraeli kislány elrablásért és megerőszakolásáért.

„A bűncselekményben résztvevő más személyekkel szembeni gyanú tisztázása érdekében, és az ügy nyilvánosságra hozatalát követő új információk fényében, az a döntést született, hogy a központi egység további vizsgálatokat folytasson le,” nyilatkozta a rendőrség kedden Twitteren.

A rendőrség, nagyrészt az áldozat tanúvallomására támaszkodva, nem tudta meghatározni a pontos napot, hetet vagy akár hónapot, amikor a nemi erőszakra sor került. Annak ellenére, hogy az incidens állítólag napközben történt, nem kerültek elő tanúk.

Bár az ügyészek eredetileg azt állították, hogy a bűncselekmény a gyanúsított otthonában történt, miután Kadusza alibit szolgáltatott, ezt az állítást módosították.

Kadusza ügyvédje, Nasaf Darwish korábban a júdeai hadbíróságnál azt nyilatkozta a riportereknek, hogy az ügyészek verziója nem áll össze, és meggyőződése, hogy az elkövetkező napokban a bíróság felmenti ügyfelét.

A 12-es csatorna jelentése szerint a rendőrség által említett új információ Kadusza szerepére utal egy másik bűncselekményben.

Az Oferi Hadbíróság szerdán meghallgatást tart a védelem kérésével kapcsolatban, hogy hírzárlat alá helyezzék az ügy részleteit.

A vádirat szerint Kadusza idén kezdett el dolgozni a Binjamin Regionális Tanács (Szamária) egyik iskolájában mint gondnok. Az áldozattal az iskolában létesített kapcsolatot, beszédbe elegyedett vele és cukorkát adott neki, hogy elnyerje a bizalmát. Egy nap erőszakkal elvitte az iskola közelében lévő építés alatt álló épületbe, maradásra kényszerítette, megerőszakolta majd elengedte.

A vádemelést több hónap nyomozás előzte meg. A gyanúsított a vizsgálat során minden ellene felhozott vádat tagadott.

Egy rendőrségi tisztviselő hétfőn azt nyilatkozta, az incidenst bűncselekményként nem pedig nacionalista indíttatású támadásként kezelik.

A rendőrség további két gyanúsítottat is keres, akik – az áldozat tanúvallomása szerint – lefogták és nevettek, miközben az alperes megerőszakolta őt.

„Egy kislány sokkoló megerőszakolása mindenki szívét megrázza,” írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő délután Twitteren. „A bíróságoknak a törvény teljes súlyával le kell csapniuk mindenkire, aki ezért a szörnyű tettért felelős.”

Jobboldali politikusok azonban úgy vélték, a nemi erőszak mögött nacionalista okok húzódtak, és a gyanúsítottra halálbüntetést követeltek.

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman az incidenst egy „jól kitervelt támadásnak” nevezte egy „kicsi, ártatlan és tehetetlen lány” ellen. “Ez nem pedofília. Ez színtiszta terror – az évek során hallott egyik legrosszabb.”

Liberman az előző kormány idején egy olyan törvényt sürgetett, ami megkönnyítené a bíróságok számára, hogy halálbüntetést szabhassanak ki bizonyos terrorcselekmények esetén.

„Annak a szörnyetegnek, aki elkövette ezt a szörnyű tettet, nincs joga létezni ebben a világban – sem neki, sem mindazoknak, akik segítettek neki,” mondta Rafi Peretz, a Jobboldali Pártok Uniója elnöke.

A pártlista másodikja, Bezalel Szmotrich szerint „Egy ilyen szörny nem érdemli meg, hogy lélegezzen a világunkban.”

A Munkapárt egyik képviselője, Selli Jachimovich viszont elítélte az incidenssel kapcsolatban nyilatkozó jobboldali politikusokat, mondván, csak akkor emelik fel szavukat a nemi erőszak ellen, ha meg van rá a gyanú, hogy a tett nacionalista hátterű.

ujkelet.live

[popup][/popup]