Törökországban megkezdte működését az izraeli tábori kórház

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Folytatódnak a mentési erőfeszítések és a törökországi földrengés áldozatainak nyújtott segélyakciók. A csapdába esett személyek megmentésére tett kísérletek mellett humanitárius erőfeszítések zajlanak annak a több tízezer polgárnak a megsegítésére, akik a hidegben nélkülözve, fedél nélkül maradtak.

A tábori kórházat felállító izraeli delegáció az indulás előtt 2023. február 8. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Számos izraeli misszió működik a katasztrófa sújtotta területen.

Az izraeli légierő 15 teherszállító repülőgépe több száz tonna felszerelést és mintegy 230 főt – köztük kutató-mentő szakértőket, katonaorvosokat és egészségügyi minisztériumi orvosokat, ápolónőket és mentősöket – szállított Törökországba, hogy a szerda esti órákban felállítsák a kórházat.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a segítő oldalon állhatunk, és segíthetünk a török nemzetnek ezekben a nehéz pillanatokban” – mondta Gilad Keinan dandártábornok, a dél-izraeli Nevatim légibázis parancsnoka. „Ez az akció az Izraeli Védelmi Erők és Izrael értékeit tükrözi.”

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint reggel a Polgárvédelmi Parancsnokság tábori kórháza megkezdte a működését Kahramanmaras közelében.

Rajtuk kívül az izraeli hadseregtől mintegy 150 kutató-mentő szakértő dolgozik a romok alatt rekedt civilek kimentésén. Eddig tíz török civilt mentettek ki az izraeli csapatok.

Szerdán az ország délkeleti részén tevékenykedő izraeli katonai csapatok segítettek kimenteni egy kétéves kisfiút a romok alól.

Alon Hominer százados, a Polgárvedelmi Parancsnokság kutató-mentő csapatának egyik tagja szerint a mérnöki művelet több órán át tartott.

Az izraeli hadsereg gyakran az elsők közötti ország, amely humanitárius delegációt küld a természeti katasztrófák által sújtott országoknak.

Az izraeli katasztrófa-elhárítási küldöttségek segítséget nyújtottak 1999-ben egy földrengést követően Törökországban, Haitiban 2010-ben, a 2013-as Fülöp-szigeteki tájfunt, a 2015-ös nepáli és a 2017-es mexikói és a 2019-es albániai földrengést követően.

2016-van az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Világszervezete megállapította, hogy Izrael rendelkezik a világ legjobb sürgősségi orvosi csoportjával.

Teljes cikk

Címkék:Földrengés, Izraeli mentőalakulat

[popup][/popup]