Tóramásoló robotot mutattak be a berlini zsidó múzeumban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A gép gyorsabb, mint a rabbik, de másolatait nem lehet használni a zsinagógákban.

bios-torah_w copyright robotlab forrás www.jmberlin.de

(fotó: robotlab, forrás: www.jmberlin.de)

A berlini múzeumban bemutatott másolókészüléket a Robotlab nevű német művészcsapat fejlesztette ki.

A narancssárga, óriási fogorvosi fúróra emlékeztető robotnak mindössze három hónapba telik a teljes Tóra lemásolása, míg egy rabbi vagy egy szófér (író, másoló) több mint egy évet tölt el a 80 méter hosszú tekercset megtöltő csaknem 305 ezer héber írásjegy megformálásával.

A robot által készített másolat azonban nem kerülhet liturgikus használatba. “Ahhoz, hogy egy Tóra-példány szent legyen, lúdtollal kell írni pergamenbőrre, az egész folyamatnak értelemmel telinek kell lennie, és az író imákat mond, miközben írja” – mondta Reuven Yaacobov.

A berlini rabbi bemutatta a látogatóknak a Tóra-másolás hagyományos módját is, ahogyan azt elődei évezredek óta művelik.

A robot egyébként már gyakorlottnak számít vallásos szövegek másolásában: a keresztény Bibliát már német, spanyol és portugál nyelven is leírta, mielőtt egy izraeli dizájner segítségével átprogramozták a héber karakterekre.

A robot a Világ teremtése című kiállítás része, amely a héber kézírást mutatja be szent tekercsek, házassági szerződések és más középkori dokumentumok segítségével.

[popup][/popup]