Temetés tüzijátékkal

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség vizsgálatot indít a pénteken megölt izraeli arab terrorista temetésének körülményei miatt.

A terrorista holttestének visszaszerzését ünneplő tömeg (fotó: Hadasot képernyőfotó)

Az izraeli hatóságok vizsgálatot indítottak egy izraeli arab terrorista közelmúltban történt temetése miatt, akit pénteken megöltek miközben megpróbált leszúrni egy határőrt Jeruzsálem óvárosában.

A 31 éves Ahmad Mahameed péntek délután a Templom-hegy közelében állomásozó tiszteket próbálta megkéselni, akik lelőtték és megölték. A támadásban egyetlen tiszt sem sérült meg.

Mahameed családja, valamint lakóhelye, Umm al-Fahm városa később azt állította, hogy a férfi mentálisan beteg volt, és nem kellett volna megölni.

Hétfőn a rendőrség kiadta Mahameed maradványait a családnak azzal a feltétellel, hogy betartják a rendőrség terrorista temetésekre vonatkozó korlátozásait. Az izraeli bűnüldözési tisztviselők gyakran kötik feltételekhez a terroristák maradványainak visszaszolgáltatását a temetés méretének és jellegének korlátozásával, hogy megakadályozzák, hogy a szertartás tömegtüntetésbe forduljon a meggyilkolt terrorista támogatására.

A múltban több száz, és egyes esetekben több ezer gyászoló vett részt meggyilkolt terroristák számára rendezett temetéseken, melyen a résztvevők a terrortámadások folytatására buzdítottak.

A Mahameed család beleegyezett az izraeli rendőrség feltételeibe, mely a temetés résztvevőinek számát 150-re korlátozta, és 50 000 sékel elkobzását helyezte kilátásba biztosítékul, hogy a család tartja magát a megállapodáshoz.

Az ígéret ellenére hétfő este tűzijáték világította meg a várost a holttest visszaszerzésének örömére, és több százan vettek részt a temetésen. A felvonulás során a résztvevők “lélekben és vérrel megváltunk, mártír,” szöveget skandálták.

“A rendőrség által megszabott feltételeket tegnap este megszegték,” – közölte egy rendőrségi szóvivő.

“Több százan vettek részt [a temetésen], megsértve a rendeletet, mely megszabta a temetés útvonalát és idejét, valamint a résztvevők számát.”

“A megállapodás feltételeinek elmulasztása miatt a rendőrség vizsgálatot indít a [rendőri] rendeletek betartása elmulasztásának gyanúja miatt.”

Teljes cikk

[popup][/popup]