Szavazzon az ENSZ-határozat ellen – kérte Netanjahu; Zelenszkij katonai segélyt kért cserébe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu miniszterelnök péntek este felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és arra kérte, hogy országa szavazzon az ENSZ Közgyűlés azon határozata ellen, amely a Nemzetközi Bíróság előtt ismét a vádlottak padjára ültetné Izraelt. Zelenszkij nem kötelezte el magát, és végül az ukrán nagykövet nem vett részt a szavazáson.

Kép forrása: Likud

Az ENSZ Közgyűlés 87 igen szavazattal, 26 nem és 53 tartózkodás mellett szavazta meg az intézkedést – írja az ujkelet.live.

Kijev novemberi támogatása a határozat mellett az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottságban (Negyedik Bizottság) diplomáciai viszályt váltott ki Ukrajna és Izrael között.

Ukrán források azt állították, hogy így válaszoltak arra, hogy Izrael megtagadta a védelmi katonai felszerelések szállítását Kijevnek. Izraelben nagy súlyosnak tekintették az incidenst, és behívták az ukrán nagykövetet egy tisztázó megbeszélésre.

Egy vezető rangú izraeli tisztviselő megjegyezte, hogy Netanjahu a külföldi vezetőkkel folytatott tárgyalássorozat részeként beszélt Zelenszkijjel, hogy megpróbálja meggyőzni őket arról, hogy ellenezzék, vagy legalább tartózkodjanak a korábban támogatott határozat szavazásán.

Az ukrán kormány egyik forrása szerint a Netanjahuval folytatott beszélgetés során Zelenszkij a szavazás megváltoztatásáért cserébe hallani akarta, hogyan változtatna az új izraeli kormány a politikáján, és hogyan segítené Ukrajnát védelmi katonai felszerelésekkel, különösen az orosz ballisztikus rakétatámadásokkal valamint az iráni gyártású drónokkal szemben.

Az ukrán forrás szerint Netanjahu nem volt hajlandó elkötelezni magát vagy részleteket közölni az ügyben, és csak annyit mondott, hogy közeleg a szavazás, és a jövőben hajlandó beszélni róla. Zelenszkijnek nem tetszett Netanjahu válasza, és nem vállalta a nemmel szavazást vagy tartózkodást.

Teljes cikk

[popup][/popup]