Az ENSZ az óévben még egyszer gyorsan elítélte Izraelt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Közgyűlése pénteken jóváhagyta azt a határozatot, amelyben arra kéri a Nemzetközi Bíróságot, hogy mérlegelje az izraeli-palesztin konfliktust, az izraeli „annektálást” és „a megszállás jogi státuszát”.

„A palesztin nép és a megszállt területek más arabjainak jogait érintő izraeli gyakorlatok és telepes tevékenységek” című állásfoglalás „sürgősen” a Nemzetközi Bíróság véleményét kéri az izraeli-palesztin konfliktus és az izraeli „annektálás” ügyében.

  • Kéri, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság „sürgősen adjon tanácsadói véleményt a palesztin terület hosszan tartó izraeli megszállásáról, betelepítéséről és annektálásáról”.
  • Vizsgálatra szólít az olyan izraeli intézkedések ügyében, amelyek „Jeruzsálem szent városának demográfiai összetételének, jellegének és státusának megváltoztatására irányulnak”.
  • Kijelenti, hogy Izrael „diszkriminatív jogszabályokat és intézkedéseket fogadott el”.
  • Felszólítja a bíróságot, hogy a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával összhangban mérlegelje a konfliktust.

 

Az ENSZ Közgyűlés 87 igen szavazattal, 26 nem és 53 tartózkodás mellett szavazta meg az intézkedést.

  • A határozat ellen szavazott többek között Izrael, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Kanada, Olaszország, Németország, Magyarország és az Egyesült Államok.
  • Igennel szavazott: Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Kína, Lengyelország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek és Marokkó mind
  • Tartózkodott: Franciaország, Brazília, Dánia, Finnország, Japán, Hollandia, Svédország és Svájc.

A határozat elleni és a tartózkodó szavazatok együttesen 79 országot tettek ki, ami a szokásosnál kisebb támogatottságot jelent egy Izrael-ellenes intézkedés esetében a Közgyűlésben.

A 193 nemzetből álló gyűlés néhány tagja, köztük Ukrajna, nem szavazott. Kijev novemberi támogatása a határozat mellett az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottságban (Negyedik Bizottság) diplomáciai viszályt váltott ki Ukrajna és Izrael között.

Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet elítélte a testületet az állásfoglalásért, és „erkölcsi szégyenfolt”-nak nevezte a világszervezetre.

„Egyetlen nemzetközi szervezet sem dönthet úgy, hogy a zsidó nép ‘megszálló’ saját hazájában. Teljesen illegitim minden olyan bírói testület döntése, amely az erkölcsileg nulla és átpolitizált ENSZ-től kapja felhatalmazását” – mondta Erdan pénteki közleményében.

Teljes cikk

[popup][/popup]