„Semmit sem rendeltünk Schmidt Máriáéktól”

Írta: Csuhaj Ildikó / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

latorcai csaba

Latorcai Csaba

Latorcai Csaba azt követően nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a hét elején – lapunk cikke nyomán – azzal vádolta meg a Lázár János vezette Miniszterelnökséget a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, hogy nem fizették ki a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának elkészítéséért járó összeget.

Azt állították, hogy a Miniszterelnökség által az elmúlt időszakban a zsidó szervezetek számára véleményezésre kiküldött dokumentum egy belső használatra készült, előkészítő jellegű munkaanyag, amelyet 2013 őszén készítettek a Miniszterelnökség sürgetésére.

„A történtek fényében nem gondolhatunk másra, mint hogy a Sorsok Házát a nyilvánosság előtt lejáratni szándékozó akcióról van szó.”

Értetlenül állnak az előtt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter – talán barátja és újdonsült tanácsadója, a „vaskos pártállami múlttal bíró” Zoltai Gusztáv sugalmazására – szántszándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, rúg fel írásbeli és szóbeli megállapodásokat, megy szembe a kormány határozatával – tették hozzá közleményükben.

Lázár János hétfőn lapunknak azt nyilatkozta: elképzelhetetlen, hogy a Sorsok Háza a magyarországi zsidó közösség és a szakma egyetértése nélkül nyisson meg. „Mindenféleképpen úgy kell ennek az intézménynek létrejönnie, hogy ezt a konszenzust bírja, ellenkező esetben nem lesz Sorsok Háza.” Tegnap ezt újságírók előtt meg is erősítette.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]