Schmidt Mária keményen nekiment Lázár Jánosnak

Írta: origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Élesen támadja a Lázár János vezette Miniszterelnökséget a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a Sorsok Háza körül kialakult helyzet miatt. Az alapítvány szerint a Miniszterelnökség eddig nem fizette ki a Sorsok Háza kiállítási koncepciójának elkészítéséért járó összeget.

Schmidt Márai fotó nolKét évvel ezelőtt, 2013-ban kapta meg a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a felkérést, hogy alakítsa ki a Sorsok Háza szakmai koncepcióját, és felügyelje a megvalósítását. Transzparens együttműködést szerettek volna a szakmával: megszívlelték az építő kritikát, figyeltek a tanácsokra, és igyekeztek minél több ötletet, megfigyelést beépíteni a múzeum koncepciójába – áll az alapítvány közleményében.

Ellehetetlenülés?

Azt tapasztalták, hogy a megszaporodó támadások miatt a munkájuk több tekintetben is szinte ellehetetlenül. „A zsidó szervezetek vezetői saját politikai hazárdjátszmáikban kezdték felhasználni a Sorsok Házát. Miközben megelégedéssel álltak fel a tárgyalóasztaltól, és elismerően nyilatkoztak a projektről, másnap nem átallották ennek az ellenkezőjét hangoztatni” – olvasható a közleményben.

Nem felel meg

Az alapítvány közölte, hogy a Miniszterelnökség által az elmúlt időszakban véleményezésre kiküldött dokumentum egy belső használatra készült, előkészítő jellegű munkaanyag, amelyet 2013 őszén készítettek a Miniszterelnökség sürgetésére.

Feladatuk a munka előkészítése, a készülő múzeum elnevezése volt, ezért is érthetetlen, miért állítja épp a megrendelő fél, hogy az elkészült dokumentum a múzeum végleges koncepcióját tartalmazná. Ez az állítás nem felel meg a tényeknek – olvasható a közleményben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]