Agyagba döngölték Schmidt Mária koncepcióját

Írta: Czene Gábor / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Józsefvárosban elvileg már a végéhez közeledik az új holokauszt-emlékközpont, a Sorsok Háza építése. A kormány ígérete szerint az intézményt csak akkor nyitják meg, ha tartalmi kérdésekben sikerül konszenzusra jutni a zsidó szervezetekkel.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban „véleményezésre” szétküldte azt a koncepciót, amit a Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária jegyez. Lázár azt kérte az érintettektől, március 1-ig küldjék vissza javaslataikat. A határidő vasárnap lejárt.

20150127 Sorsok Háza

(fotó: Mirkó István, Népszabadság)

A lapunk birtokában lévő koncepció kétszáz oldalt tesz ki. Molnár Judit történész, aki a szegedi hitközség felkérésére készítette el állásfoglalását, hangsúlyozza, hogy

az érdemi szöveges rész valójában mindössze hat oldal.

A többi látványterv, valamint dokumentumtár, amely különböző források „ötletszerű felsorolása és halmaza összeollózva”. A koncepció – állapítja meg a történész – a valóságot torzítva azt sugallja, hogy a magyar holokauszt felelősei csak a németek és nyilasok voltak. A képek feliratai „zavarosak, sokszor hibásak, hiányosak, értelmezhetetlenek”. Valódi szakértők nem követnének el olyan durva hibát, hogy 1941-es fotókat 1944-re datálnak. Molnár Judit szerint a koncepció alkalmatlan a magyar holokausztot felelősen bemutató, a múlttal való szembenézést segítő kiállítás, és hozzá kapcsolódó oktatási programok megvalósítására.
Szakmailag használhatatlan – Heisler András elnök így foglalta össze

a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) álláspontját. Heisler emlékeztetett rá, hogy a Páva utcában már létezik egy holokausztmúzeum. A Mazsihisz nem látja indokoltnak, hogy két hasonló intézmény működjön a fővárosban. Ha Washingtonnak, Berlinnek, Jeruzsálemnek elegendő egy holokausztközpont, akkor a duplikáció Budapesten sem magyarázható. Heisler azt viszont fontosnak tartaná, hogy az új létesítmény a Páva utcai kiállítás történelmi narratívája alapján kerüljön kialakításra, a Józsefvárosban.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:

Schmidt Mária lejáratásra gyanakszik

Alárendelt szerepben – Zsidó Közösségi Kerekasztal előtt

[popup][/popup]