Románia: Német-, zsidó- és magyarellenes irányt vett a Covid-ellenesség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nemcsak a magyarokat, Temesvár német polgármesterét is Románián kívül akarják látni a Covid-ellenes tüntetők.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere

Nacionalista, xenofób, német-, zsidó- és magyarellenes irányt vett a Covid-ellenesség, ami aggasztja Dominic Fritzet, Temesvár német polgármesterét – írja a Főtér.ro

Dominic Fritz nem először csodálkozik rá a romániai rögvalóságra, a politika bűze még azelőtt megcsapta, hogy beiktatták volna. Aljas módszerekkel támadták akkor is, gyakran felhánytorgatva származását, és ez csak fokozódott a járványhelyzettel. Az AUR által szervezett mostani tüntetéseken mindez túllépte azt a szintet, amit szó nélkül lehetne tűrni.

Az elöljáró legutóbbi sajtótájékoztatóján arra panaszkodott, a szomszédai második napja aggódva figyelik, hogy a tüntetők hosszú perceken át többek között azt ordítják az ablaka előtt, hogy takarodjon ki az országból, meg hogy Temesvár nem az övé, mert csak egy gyáva korcs. A korlátozásokkal szembeni tüntetések nacionalista, xenofób, antiszemita irányt vettek, az első számú ellenséggé a szász származású Klaus Iohannis, a szír Raed Arafat, a zsidó Maia Morgenstern vagy a magyarok váltak. (Maia Morgensternt, a Bukaresti Zsidó Színház igazgató színésznőjét pészahra időzítetten halálosan megfenyegető elkövetőt azóta elfogták. Sokan kifejezték vele szolidaritásukat, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is – A szerk.)

Egyes városokban a tüntetők a kórházak elé vonultak, hogy azt kiabálhassák az orvosoknak, hogy gyilkosok – jelezte Temesvár polgármestere.

Ez gyűlöletkeltés az idegenekkel és az orvosokkal szemben, ami miatt sokan aggodalmukat fejezték ki. A verbális és a fizikai agresszió között nagyon kevés a távolság – figyelmeztetett Fritz, aki úgy ismerte meg Temesvárt, mint a tolerancia és a nyitottság városát.

A gyűlöletkeltők szándékaival kapcsolatosan ne legyenek illúzióink – mondta -, mert annak semmi köze a pandémiához, inkább a város és az ország modernizációja ellen irányul.

Teljes cikk

[popup][/popup]