Az RMDSZ kiáll Maia Morgenstern és az Állami Zsidó Színház közössége mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Noha biztos vagyok abban, hogy kisebbséget képeznek azok, akik manapság antiszemita okokból halálos fenyegetésekre vetemednek, mégsem lehetünk közömbösek, nem hagyhatunk figyelmen kívül egyetlen ilyen megnyilvánulást sem.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

Felejtenünk se szabad, mert a történelem során mindig akkor történtek tragikus események, amikor a társadalom többsége részéről hiányzott a szolidaritás” – olvasható Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében – írja az erdely.ma.

Maia Morgenstern szombaton tette közzé a közösségi oldalon azt az üzenetet, amelyben antiszemita sértegetésekkel illették őt és társulatát, és halálosan megfenyegették. Az üzenet a bukaresti Állami Zsidó Színház emailcímére érkezett. Az aláírásban az állt, hogy az emailt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldte, az AUR azonban elhatárolódott a levéltől, és szombaton a Facebookon közölte: kiáll Maia Morgenstern mellett, akit mélységesen tisztel és nagyra becsül. Az antiszemita üzenet írója, Andrei Illarie nem az AUR tagja, a gyalázkodó sorokkal pedig provokálni akartak, szerzőjüket a törvény értelmében szigorúan és késedelem nélkül meg kell büntetni – szögezte le az AUR.

Az ügyben az USR PLUS társelnöke, Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő is megszólalt, kijelentve, hogy a román állami hatóságoknak mielőbb meg kell találniuk a gyalázkodó levél küldőjét és kivizsgálást kell indítaniuk az ügyben.

“Maia mellett vagyok, a zsidó színház mellett és mindazok mellett, akik ezen elítélendő megnyilvánulás miatt fenyegetve érzik magukat” – írta Dacian Cioloş.

Teljes cikk

[popup][/popup]