A Trump-kormány hamarosan bejelenti a palesztin “visszatérési jog” elutasítását?

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy szombat esti izraeli tv riport azt állította, hogy a Trump-kormány a következő napokban bejelenti egy régi palesztin követelés, a menekültek millióinak és leszármazottaiknak Izrael felé irányuló “visszatérési jogának” elutasítását.

Palesztinok átveszik havi élelmiszersegélyüket a Rafah menekülttáborban lévő ENSZ elosztó központban 2015. február 8. Fotó: Abed Rahim Khatib/Flash90

A korábbi béketárgyalások során a palesztinok mindig követelték – Ciszjordánia, Gáza, Kelet-Jeruzsálem és az óváros szuverenitása mellett – a “visszatérési jogot” Izraelbe a palesztin menekültek számára, akik elmenekültek vagy elhagyták az országot a zsidó állam megalakulásakor. A palesztinok ezt a jogot nem csak a még életben lévő több százezer menekültnek, hanem a leszármazottaik számára is követelik. Ez jelenleg 5 millió menekültet jelent. Soha egyetlen izraeli kormány sem fogadta el és fogja elfogadni ezt a követelést, mivel ezzel a zsidók kisebbségbe kerülnének az arabokkal szemben Izraelben. Izrael álláspontja az, hogy a palesztin menekültek és leszármazottaik a békefolyamat csúcspontján a palesztin állam állampolgáraivá válhatnak, ahogyan az ellenséges közel-keleti országokból elmenekült vagy távozásra kényszerített zsidók izraeli állampolgárokká váltak.

A Hadasot TV riportja szerint az Egyesült Államok szeptember elején fogja felvázolni a kérdéssel kapcsolatos politikai koncepcióját. Közölni fog egy jelentést, mely szerint csak mintegy félmillió palesztin van, akiket valóban menekültnek lehet tekinteni, és világossá fogja tenni, hogy elutasítja az ENSZ-meghatározást, amely szerint a menekültek millióinak leszármazottai is menekültnek számítanak. Utóbbi meghatározásra alapul az UNRWA (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) tevékenysége.

Az Egyesült Államok – amely pénteken bejelentette, hogy több mint 200 millió dollárral csökkenti a palesztinoknak nyújtott támogatást – és idén megvágta az UNRWA finanszírozását is 300 millió dollárral – továbbá arra fogja kérni Izraelt, hogy “vizsgálja felül” az UNRWA számára adott megbízást Ciszjordániában. Egy ilyen változás célja – a TV-jelentés szerint -, hogy megakadályozza az arab nemzeteket abban, hogy legális úton segíthessék az UNRWA-t Ciszjordániában.

Az 1948-as függetlenségi háború nyomán 1949-ben létrehozott UNRWA iskolákat működtet, valamint egészségügyi és egyéb szociális szolgáltatásokat nyújt a palesztinoknak Ciszjordániában, Gázában, Jordániában, Libanonban és Szíriában.

Mivel a palesztin menekültprobléma még nem oldódott meg, mandátumát időszakonként megújítják, legutóbb 2019. június 30-ig.

Az új amerikai álláspont további megerősítést jelent Izrael mellett, decemberben az amerikai kormány elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezte az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe.

A TV-jelentés szerint az Administration National Security Agency tisztviselői nem kívánták kommentálni a riportot, csupán annyit mondtak, “a kormány a megfelelő időben fogja ismertetni az UNRWA-ra vonatkozó politikáját”.

Egy hónap elején megjelent cikk azt állította, hogy a Fehér Ház tanácsadója és Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner azon dolgozik, hogy több millió palesztin menekült státuszát megszüntesse ezáltal feleslegessé téve az UNRWA ( az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) munkáját.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök régóta azzal vádolja a szervezetet, hogy Izrael ellen hangol, miközben nem tesz semmit, hogy javítson a palesztin menekültek helyzetén. Megkérdőjelezi a szükségességét a testületnek, mivel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több tízmillió hontalannak segített a II. Világháború óta.

“Eljött az ideje, hogy az UNRWA-t szétszedjük és integráljuk az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságába.”

Az UNRWA-t gyakran kritizálják az iskolákban használt anti-izraeli retorikájuk miatt, és hogy szemet hunynak a helyszíneiken működő terrorista tevékenységek felett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]