Prőhle Gergely: Megszabadulhatunk a vádaktól

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarország látja el 2015-ben a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki tisztjét. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint ez széleskörű nemzetközi elismerése a kormány erőfeszítéseinek.

Pröhle Gergely

Pröhle Gergely (Fotó: Delmagyar.hu)

2006 után 2015-ben ismét Magyarország töltheti be a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki tisztségét. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ez széleskörű nemzetközi elismerése a kormány erőfeszítéseinek.

 “Ez annak az elég következetes és tudatosan felépített programnak az elismerése, ami az elmúlt években zajlott. Kezdve ezt a 2012-es Raoul Wallenberg Emlékév megrendezésével, aztán megalakult az emlékbizottság amely a holokauszt 70. évfordulójára emlékezik, és annak a konferenciának az elismerése, amely két hete volt Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címmel.”

Prőhle Gergely hangsúlyozta: az elnökségi teendők ellátásának külső és belső üzenete is van.

“Antiszemita megnyilvánulások világszerte vannak, így Magyarországon is. Ezek olykor kimerítik az anakronizmus fogalmát. Tűrhetetlen, ami ezzel kapcsolatban olykor Magyarországgal összefüggésben a nemzetközi médiában elhangzik. Tehát amellett, hogy az elnökségi teendők ellátása egy fontos tartalmi üzenet befelé, ugyanakkor a külpolitikai eszközrendszerünk szempontjából egy fontos tény; olyan vádaktól szabadulhatunk meg, cáfolhatunk meg, amelyek a külpolitikai cselekvőképességünket mindeddig korlátozták.”

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség 2000-ben alakult, fő célja az emlékezés és az oktatás előmozdítása, támogatása.

[popup][/popup]