Pompeo: az ENSZ legutóbbi lépésvel az Izrael ellenes bojkottot támogatja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael-ellenes lépéssel vádolta meg az ENSZ-t csütörtöki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a ciszjordániai zsidó telepeken üzleti tevékenységet folytató cégek listájának közzététele miatt.

Mike Pompeo (Forrás: CNBC.com)

Az amerikai diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy a lista a palesztinok vezette Izrael elleni bojkott mozgalmát támogatja és ezzel törvényes jogaitól fosztja meg Izraelt. Pompeo sürgette a nemzetközi közösség országait, hogy utasítsák el ezt a listát.

“Az Egyesült Államok régóta ellenezte ezeknek az adatoknak az összegyűjtését, illetve a nyilvánosságra hozatalát” – fogalmazott a miniszter. Úgy vélekedett, hogy a lista publikálása “csak megerősíti azt az Izrael-ellenes elfogultságot, amely uralkodóvá vált az Egyesült Nemzetek Szervezetében”.

A listát, több éves késéssel, szerdán hozta nyilvánosságra Genfben az ENSZ emberi jogi tanácsa (OHCHR), amelyet Michelle Bachelet chilei politikus vezet. A listán 94 izraeli székhelyű, és 18 külföldi vállalat szerepel, köztük bankok, építkezési vállalkozások, szupermarket-láncolatok, vagy olyan turisztikai cégek, mint az Airbnb, a Booking.com, az Expedia és a TripAdvisor.

Az amerikai sajtó részletesen beszámolt arról, hogy az izraeli külügyminiszter, Israel Katz bejelentette: a lista közzététele után a zsidó állam befagyasztja” kapcsolatait Michelle Bachelet emberi jogi főbiztossal. (MTI)

 

[popup][/popup]