Paraguay visszaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivba

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Utólagos magyarázat szerint a nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés Horacio Cartes korábbi elnök alatt született és nem konzultáltak róla Mario Abdo Benítez megválasztott elnökkel.

Luis Alberto Castiglioni külügyminiszter hivatalosan bejelenti az ország nagykövetségének visszaköltöztetését Jeruzsálemből Tel Avivba, 2018. szeptember 05. (Fotó: AFP / NORBERTO DUARTE)

A Palesztin Hatóság külügyminisztere, Riyad al-Malki azt állította szerdán, hogy Paraguay meglepő bejelentése, miszerint visszaköltözteti nagykövetségét Jeruzsálemből Tel Avivba, két héttel ezelőtti lobbijának eredménye, és ennek örömére a palesztin kormány “azonnal” nagykövetséget nyit Paraguayban.

Mahmúd Abbász elnök is nagy örömmel fogadta a fejleményt, bátornak nevezve Paraguay lépését.

“A paraguayi kormány bátor lépése példaként szolgál minden ország számára, akik az izraeli kapzsisággal szembesülnek és a kísérletekkel, amiket az amerikai kormány kényszerített a világra, amikor áthelyezte nagykövetségét Jeruzsálembe az úgynevezett évszázad megállapodása részeként,”- mondta.

Reagálva Paraguay döntésére, amely alig négy hónapja költöztette a követségét Jeruzsálembe, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elrendelte az izraeli nagykövetség bezárását az országban és hazarendelte Ze’ev Harel nagykövetet, továbbá figyelmeztetett, hogy Paraguay lépése negatív hatással lesz a szövetségesek közötti kapcsolatokra is.

Malki azonban azt mondta, a palesztinok majd kitöltik az űrt a saját nagykövetségükkel, megszilárdítva a kapcsolatokat Rámalláh és Asunción között, amely már elismerte a palesztin államot, számolt be a Palesztin Hatóság hivatalos oldala, a Wafa hírügynökség.

Abbász azt mondta, Paraguay lépése “a bölcs és erőteljes palesztin diplomáciai törekvések eredménye volt, rávilágítva a veszélyekre, amiket a nagykövetségek Jeruzsálembe való átköltöztetése hordoz”.

A Wafa-jelentés szerint Malki megfenyegette Asunciónt, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi őket, ahogy azt tervezi az Egyesült Államokkal és Guatemalával is, amelyek szintén Jeruzsálembe vitték nagykövetségeiket.

Saeb Erekat vezető palesztin tisztviselői is ünnepelte a döntést, sürgetve Guatemalát, hogy most rajta a sor.

“Felszólítjuk Guatemala kormányát is, hogy álljon a történelem jó oldalára és költöztesse el a követségét Jeruzsálemből,” olvasható Erekat közleményében. “Szintén itt az ideje, hogy a Trump-kormány belássa, nincs olyan békeszerető ország, mely követné döntését Jeruzsálem elismerésére vontakozóan, mint Izrael fővárosa. Csak a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok tiszteletben tartása segíthet eljutni egy igazságos és tartós békéhez,” tette hozzá.

“Paraguay a regionális diplomáciai erőfeszítések intenzívebbé tételéhez kíván hozzájárulni a Közel-Kelet széleskörű, tisztességes és tartós békéjének eléréséhez,” – nyilatkozta Luis Alberto Castiglioni, az ország új külügyminisztere. “Nem hiszem, hogy ez bosszantaná az izraeli testvéreinket és barátainkat.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]