Panorámás harckocsi

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Védelmi Minisztérium a Karmel-program részeként befejezte számos rendszer és koncepció első tesztelését, amelyeket a hadsereg jelenlegi és jövőbeli páncélozott járműveibe tervez beépíteni.

A minisztérium három évvel ezelőtt indította el a Karmel harckocsi projektet, eredetileg egy új páncélozott harci jármű megalkotására az Izraeli Védelmi Erők számára. Ez a cél azonban az évek során módosult, és inkább a katonaság páncélozott járműveiben használható új technológiai fejlesztések kidolgozására törekszik, fenntartva a lehetőségét egy teljesen új típusú tank megalkotásának.

A cél, hogy az izraeli tankok hatékonyabbak, innovatívabbak, kompaktabbak és könnyen irányíthatóak legyenek, viszonylag alacsonyan tartva a költségeket.

“A program célja a jövő harcteréhez szükséges technológia kifejlesztése volt, fenntartva az operatív fölényt a technológiai fölény révén,” nyilatkozta a minisztérium.

A program részeként a minisztérium megbízott három védelmi vállalkozót – Elbit, Rafael és az Israel Aerospace Industries (IAI) – egy tank megvalósíthatóságának tesztelésével, amelyet a jelenlegi négy fős személyzet helyett csak két katona működtet, és annyi automatikus és autonóm rendszert integrál, amennyit csak lehet.

A három vállalkozó prototípusait az elmúlt hetekben tesztelték. A tesztek lezárására vasárnap került sor egy demonstrációval egybe kötve, amelyen a Védelmi Minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők számos tisztviselője mellett az Egyesült Államok hadseregének néhány képviselője is résztvett.

A vállalatok mindegyike kicsit eltérő módon teljesítette a kihívást.

Az Elbit modellje az Iron Vision sisakkal, mely a tank külső oldalán lévő kamerákat és érzekelőket használja, 360 fokos látómezőt biztosít a katonáknak. A rendszer a cég F-35-ös vadászgéphez készített verziójának egy variánsa. Ezen felül számos más autonóm és mesterséges intelligencia rendszer is integrálásra került, hogy segítsék a katonákat a célpontok azonosításában és az általános döntéshozatalban.

Az Elbit prototípusa 2019. augusztus 4. Fotó: Védelmi Minisztérium

A Rafael harckocsija átlátszó pilótafülke-dizájnt kapott, szintén 360 fokos látómezőt biztosítva a járműben ülő két katona számára. Kiterjeszetett valóságot használó rendszerei lehetővé teszik a legénység tagjai számára, hogy gyorsan képet kapjanak a célpontokról, a bajtársakról és a fontos helyszínekről.

A Védelmi Minisztérium szerint a Rafael tankja önálló küldetés-támogató rendszerrel is rendelkezik, önálló küldetés-tervezéshez, vezetéshez és a jármű összes fegyverrendszerének egyidejű működtetéséhez, melyek mindegyike katonai mesterséges intelligencián alapul.

Az IAI modell a vállalat meglévő pilóta nélküli, autonóm drónplatformjain alapult.

Az Xbox videojáték konzollal irányított jármű nagy panoráma kijelzőt kapott, segítve a legénység tagjait a célpontok azonosításában és a fegyverek kiválasztásában, és bizonyos terepeken önvezetésre is alkalmas.

Az IAI prototípusa 2019. augusztus 4. Fotó: Védelmi Minisztérium

Az IAI prototípusa 2019. augusztus 4. Fotó: Védelmi Minisztérium

“Ma befejeztünk egy hosszú folyamatot, amelyben a páncélozott hadtesttel és a szárazföldi erőkkel együtt ábrázoltuk a jövőbeli csatatéren felmerülő igényeinket,” mondta Guy Hasson dandártábornok, a páncélos hadtest főparancsnoka.

ujkelet.live

[popup][/popup]