Palesztin tüntetés a tervezett izraeli annektálás ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Több ezer palesztin gyűlt össze hétfőn Jerikóban tiltakozásul az új izraeli kormány Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló terve ellen.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu és partnere, Beni Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

A januárban bemutatott “évszázad megállapodása” az amerikai kormány legnagyvonalúbb ajánlata Izrael számára. Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad, és az USA elismeri a C-zónában lévő zsidó közösségeket Izrael részeként továbbá a Jordán-völgyet a zsidó állam keleti védelmi vonalaként.

A terv a palesztinoknak lehetővé teszi, hogy jelenlegi területeket megduplázva (Júdea és Szamária területének 70 százalékát megkapva), bizonyos kondíciók teljesítésével – például Izrael elismerése mint zsidó állam valmint Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként – saját államuk legyen, melynek fővárosa a Kelet-Jeruzsálem peremén lévő Abu Dísz. Ez az állam azonban nem lenne jogosult hadsereg fenntartására és katonai szerződések aláírására, és Izrael ellenőrizné a határait.

A palesztin fél még a terv előkészítési fázisában, látatlanul elutasította a tervet.

A hétfői tüntetetést a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász Fatah pártja rendezte. A palesztin kormányból többek között Mohammad Stajje miniszterelnök és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára, Szaeb Erekat vezető tárgyaló vett részt a rendezvényen, míg diplomáciai részről az ENSZ, az Európai Unió, Oroszország, Jordánia, Japán és Kína képviselői.

„Oroszország az egyetlen megoldást a kétállami elvre alapuló megállapodásban látja”, mondta Gocha Buachidze, a palesztin terület orosz nagykövete. „Sürgősen újra kell indítani a két fél közötti tárgyalásokat az ENSZ közvetítésével.”

Mohammad Abu Wanadi jordán konzul kijelentette, hogy Jordánia továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az izraeli annektálást. „Az annektálás megakadályozása a béke védelmét szolgálja”, állította a konzul.

Az ENSZ közel-keleti békefolyamatokért felelős különleges koordinátora, Nickolay Mladenov azt mondta a palesztinoknak, hogy soha ne adják fel az állam iránti álmukat, hangsúlyozva, hogy Izrael annektálási terve nemcsak illegális, hanem „megöli a béke álmát”.

„Ti itt nem házbérlők vagytok, ez az otthonotok. Nem dobhatjátok el a kulcsait valaminek, amit már 25 éve építetek. Vigyáztok rá, és a jövőbe invesztáltok, egy olyan jövőbe, amely a demokrácia, az elszámoltathatóság és mindenki jólétének közös értékeire épül… Palesztina népe – soha ne add fel, soha ne add fel, soha ne add fel. Mert mindannyian a békét akarjuk”.

A PFSZ főtitkára, Szaeb Erekat pedig kijelentette: „Ma a világ eljött hozzánk, beszélt velünk, és azt mondta nekünk, hogy ‘nem vagyunk egyedül’. Velünk vannak a szabadságért, a méltóságért és az igazságért folytatott harcban… Netanjahu és Trump, két választási lehetőségetek van. Annektálás és a halálhoz vezető út, vagy a megszállás vége és az élet útja. Nincs más választás”.

Teljes cikk

Címkék:Palesztin Állam, tüntetés

[popup][/popup]