Összecsapás zsidó telepesek és izraeli határrendészek között

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli határrendészet két katonája péntek reggel megsérült, amikor erőszakos lázadás tört ki a biztonsági erők és egy csapat izraeli szélsőséges telepes között a szamáriai Jitzhar melletti illegális előörsön.

„Ma kora reggel körülbelül 30 törvényszegő belépett a Jitzhar melletti Kumi Uri zárt katonai övezetbe, hogy illegális faszerkezetet építsenek, ami korábban lerombolásra került” nyilatkozta a rendőrség.

A biztonsági erők a területen érvényben lévő zárt katonai övezetre vonatkozó rendelet érvényesítésére érkeztek a helyszínre. A rendőrség szerint a több tucat telepes úttorlaszokat állított fel, köztük autógumikat gyújtva fel.

„Katonáink súlyos erőszakkal szembesültek, amikor a helyszínre értek, hogy lebontsák a szerkezetet. A lázadók paprikaspray-t használtak, megütötték és tárgyakkal dobálták a tiszteket. Két tiszt könnyű serüléseket szenvedett, az egyiket megverték, a másikra paprikaspray-t fújtak. Mindkettőjük orvosi kezelésben részesült”.

Az összecsapásokban megsérült egyik határrendész 2020. július 10. Forrás: határrendészet

A hatóságok végül lebontották az illegális szerkezetet, az összecsapások eredményeként pedig őrizetbe vettek egy húszas éveiben járó telepest.

Kumi Uri teleps család

Jitzhar szóvivője kijelentette, hogy a határrendendészet túlzott erőszakot alkalmazott a helyiekkel szemben, és hogy néhány tiszt civilben, maszk nélkül érkezett a helyszínre. Ugyanakkor felszólalt a tisztekkel szembeni erőszak ellen is.

A biztonsági erők és a helyi szélsőséges fiatalok közötti feszültség fő forrása Kumi Uri illegális előőrs, amelynek lebontása vagy bővítése egy keserű helyi csata középpontját képezi. A telepesek nem hajlandók betartani a rendeleteket, melyek tiltják a terület megközelítését, és számos alkalommal csaptak össze az izraeli hadsereg katonáival és a határrendészet erőivel.

Teljes cikk

Címkék:illegális település, Nyugati part, Szamária, Yitzhar

[popup][/popup]