Orbán Viktor az oltásról: Izrael Állam világbajnoki címre tör, mi is szeretnénk előkelő helyet Európában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar miniszterelnök facebook oldalán tette közzé videóüzenetét “a jeruzsálemi út leckéjéről”.

“Láthattam a járvány után újrainduló élet jeleit” – fogalmaz Orbán Viktor. “Regisztrálás és oltás – az egyetlen út, amely kivezet minket a jelenlegi nehéz helyzetből.”

“Mi is szeretnénk elérni előkelő helyet Európában.” Regisztráció és oltás – ismételte meg a miniszterelnök az izraeli példát méltatva.

Korábban Orbán úgy fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel közös találkozóján Jeruzsálemben csütörtökön, hogy a hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke.

“Ha vezetés van, akkor van esély a sikerre” – húzta alá Orbán Viktor.

Rámutatott: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország “a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország.

A cseh Andrej Babis,, az izraeli Benjamin Netanjahu és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor jeruzsálemi találkozójukon (Fotó: Fischer Zoltán, Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A miniszterelnök emlékeztetett rá: Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent.

Kiemelte: az izraeli kormány – a magyar kormánnyal együtt – támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén.

Orbán Viktor megjegyezte: megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek.

A magyar kormányfő kiemelte: a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben.

Elmondása szerint a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette: Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.

A felek emellett megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló “zöld igazolványról”.

 

Kapcsolódó cikkek, videók:

A magyar és a cseh miniszterelnök Izraelben Netanjahuval találkozott

Tesztek gyártásában fog együttműködni Magyarország egy izraeli vállalattal

[popup][/popup]