A magyar és a cseh miniszterelnök Izraelben Netanjahuval találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Csehország diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben, ezzel de facto elismerve, hogy a várost Izrael fővárosaként ismeri el.

Jeruzsálem, 2021. március 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j), Benjamin Netanjahu izraeli (k) és Andrej Babis cseh kormányfõ a magyar-cseh-izraeli kormányfõi csúcstalálkozón a King David Hotelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A nagykövetség egyelőre Tel-Avivban marad – írja a hetek.hu a Jerusalem Post nyomán – a jeruzsálemi iroda ennek hivatalos ágaként fog működik majd.

Ezzel Magyarország után Csehország a második uniós ország, amely hivatalos diplomáciai missziót létesít a városban.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš azonban az új iroda felavatásán – melyen az izraeli külügyminiszter, Gabi Ashkenazi is részt vett csütörtökön – sietett tisztázni, hogy országa nagykövetsége nem költözik el Tel-Avivból, de az iroda annak részeként fog funkcionálni.

Az irodának állandó munkatársai lesznek, és számos különböző feladatot ellát majd a tel-avivi nagykövetség vezetésével politikai és gazdasági kérdésektől kezdve konzuli ügyekig.

A legtöbb nagykövetség továbbra is Tel-Avivban található, mivel a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, tekintve, hogy a palesztinok is igényt tartanak rá.

Csehország két éve nyitotta meg kulturális és kereskedelmi központját Nyugat-Jeruzsálemben, a mai napon pedig ezt az épületet minősítették át diplomáciai misszióra.

Ashkenazi megköszönte az országnak a jelentőségteljes lépést a cseh kormánynak és a miniszterelnöknek:

“Köszönöm, hogy élére állnak annak, hogy Európa megváltoztassa Jeruzsálemmel kapcsolatos látásmódját, és egynek, Izrael Állama részének tekintsék azt.”

Az izraeli külügyminiszter arra is rámutatott, hogy a diplomáciai iroda nyitása olyan időszakban történt, amikor az amerikai közvetítéssel létrejövő Ábrahám-egyezmények paradigmaváltást hoztak Izrael és az arab országok kapcsolatába.

“A változás megteremtette a béke éráját és véget vetett a konfliktusok korszakának – az Ábrahám-egyezményekről beszélek” – mondta. “Arra is alkalmas, hogy az igazság felismerésének biztosításával a béke érájának kezdetét hozza el. Azon történelmi igazság megismertetésével, hogy Jeruzsálem már 3000 éve a zsidó nép dobogó szíve és egyetlen fővárosa.”

A hármas miniszterelnöki találkozó korábban bejelentett másik fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés, közös vakcinafejlesztés.

Élő közvetítés a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatójáról:

[popup][/popup]