Nevet váltott az OSA Archívuma, Soros György is eljött

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Vera és Donald Blinken nevét vette fel a Közép-európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívuma (OSA – Open Society Archives). Blinkenék nagy összegű adománnyal járultak hozzá az intézmény finanszírozásához, adományuknak köszönhetően egy olyan pénzalap jön létre, amely lehetővé teszi az archívum szakmai tevékenységének a folytatását, a kutatási tevékenységek fejlesztését és az állomány bővítését.

Az OSA a világ egyik legértékesebb hidegháborús gyűjteményét őrzi, köztük a Szabad Európa Rádióét is, mindamellett a civil társadalom születését, társadalmi és emberi jogi mozgalmak dokumentálását végzi, és felhívja a figyelmet az emberi jogi sértésekre, háborús bűnökre.

Kouchner és Soros Fotó Túry György hvghu

Bernard Kouchner és Soros györgy (Fotó: Túry György, hvg.hu)

A névváltoztatás alkalmából kedd este tartottak rendezvényt, mely kis késéssel kezdődött el, mivel Soros György gépe késett. A megnyitó beszédet Bernard Kouchner, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet alapítója, egykori francia külügy- és európai ügyekért felelős miniszter mondott. Az eseményen részt vett többek között Bajnai Gordon volt kormányfő, Magyar Bálint és Balázs Péter is.

“Mi történik velünk európaiakkal és Európával?” – tette fel beszéde központi kérdését Kouchner, aki meglehetősen sablonosan beszélt a menekültválságról, miközben menekültek képei pörögtek a háttérben. Alapállásként megfogalmazta, hogy “az emberek áradatát lehetetlen feltartani”, ezért szerinte Európának határain belül kell cselekednie. Lehetőleg minél előbb, mert csak idén 800 ezer- 1 millió ember érkezhet, viszont az EU még mindig képtelen volt lépni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]