Netanjahu “történelmi látogatást” tesz az Egyesült Arab Emírségekben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Arab Emírségekben tesz “történelmi látogatást” csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő – jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

Netanjahu kampányüzemmódban

A két ország közötti kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt kerül sor.

Netanjahu Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek tényleges vezetőjével tárgyal.

A látogatást legutóbb februárban halasztották el, amikor Izrael a koronavírus járvány ellen védekezve lezárta légterét.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet arról értesült, hogy az Egyesült Arab Emírségek szerette volna a március 23-i izraeli parlamenti választások utánra halasztani a már többször beharangozott vizitet, de végül beleegyezett az időzítésbe, melynek révén Netanjahu választási kampányának részévé vált a találkozó.

A diplomáciai kapcsolatok normalizálásának keretében március elején érkezett Izraelbe Mohammad Mahmúd al-Kadzsa, az Egyesült Arab Emírségek nagykövete, találkozott több politikussal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és helyszínt választott a nagykövetség és rezidenciája számára Tel-Avivban.

Izrael már januárban ideiglenes nagykövetet küldött az Emírségekbe Eitan Nae személyében, aki átmeneti irodát alakított ki Abu-Dzabiban.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével – írja az MTI.

*

Mint ismeretes, magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Jeruzsálemben, tehát Netanjahunak igencsak sűrű napja ígérkezik, ha aznap még az Emírségekbe is látogat.

Izrael március 23-án parlamenti választás előtt áll, és nagy erővel dübörög a választási kampány, melynek része volt az is, hogy Netanjahu, dán kollégája, Mette Frederiksen miniszterelnök és az osztrák kancellár, Sebastian Kurz múlt héten jelentették be, hogy közösen fognak vakcinát gyártani, befektetni a gyártásba és kutatásokat végezni.

Netanjahu, úgy tűnik, a választás előtt minél több, minél magasabb szintű nemzetközi találkozót tart, igaz, Albert Bourla, a koronavírus elleni vakcinát gyártó Pfizer vezérigazgatója tervezett izraeli látogatását későbbi időpontra halasztották. Ezt egyes elemzők annak tudták be, hogy Bourla távol akarta tartani magát Netanjahu kampányától, míg a Pfizer vezérigazgatója azzal magyarázta, hogy ő és kollégái, akik vele utaztak volna, még nem kapták meg a második oltást.

[popup][/popup]