Netanjahu Teheránnak: az izraeli F-35-ösök eljutnak a Közel-Kelet bármely pontjára

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden az iráni tisztviselők elmúlt hetekben elhangzott fenyegetéseire reagálva figyelmeztette Iránt, hogy az izraeli F-35-ös vadászgépek bárhova eljutnak a Közel-Keleten.

Benjamin Netanjahu a Nevatim légibázison, háttérben az F-35-ös vadászrepülőgép 2019. július 9. Fotó: youtube

„Irán nemrég Izrael epusztításával fenyegetett. Nem szabad megfekedkezni arról, hogy ezek a repülőgépek eljuthatnak a Közel-Kelet bármely pontjára, beleértve Iránt és természetesen Szíriát is,” mondta a miniszterelnök egy F-35-ös Adir vadászgép előtt állva a Nevatim légibázison tett látogatása során.

Netanjahu a bázison találkozott Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, az izraeli légierő parancsnokával, Amikam Norkin vezérőrnaggyal és más vezető légierő tiszttel.

Egy vezető iráni törvényhozó múlt hétfőn azzal fenyegetett, hogy Izrael „fél órán belül” megsemmisül, ha az Egyesült Államok megtámadja az Iszlám Köztársaságot.

„Ha az USA megtámad bennünket, Izrael hátrelevő ideje csupán fél óra lesz,” mondta Mojtaba Zolnour, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke a Mehr hírügynökség szerint.

Júniusban a légierő nagyszabású hadgyakorlatot tartott, több frontos harcokat szimulálva, de az északi arénára összpontosítva, ahol a Hezbollah terrorszervezet és az iráni erők működnek. A négynapos műveletben a harci repülőgépek, helikopterek, rakodógépek, drónok és légvédelmi egységek mellett először vettek részt a légierő F-35-ös vadászgépei.

Az izraeli légierő parancsnoka tavaly májusban elárulta, hogy legalább két alkalommal hajtottak végre légicsapásokat F-35-ös vadászgéppel, ezzel Izrael lett az első olyan ország, amely bevetésen használta az amerikai-gyártmányú repülőgépet.

„Az Adir repülőgépek már harcképesek és küldetéseket hajtanak végre. Azt hiszem, mi vagyunk az elsők, akik támadást hajtottak végre az F-35-össel a Közel-Keleten, a többi régióban nem vagyok biztos,” mondta Norkin tavaly. “Az izraeli légierő kétszer hajtott végre légicsapásokat az F-35-össel, két különböző fronton.”

teljes cikk

[popup][/popup]