Netanjahu és Gánc a koronavírus miatt válságkormány alakításáról tárgyal

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Likud, valamint a Kék-Fehér párt vezetői csütörtökön a késői órákban telefonbeszélgetést folytattak egymással, hogy megvitassák egy válságkormány felállításának lehetőségét, félretéve az ellentéteket a koronavírus-válság hatékony kezelése érdekében.

Izraelben a megerősített koronavírusos esetek száma péntek reggelre 126-ra emelkedett.

Bár az ország gazdasági és a polgárok mindennapi életét sújtó válság elleni küzdelem összehozta a két vezetőt, a különbségek úgy tűnik, továbbra is áthidalhatatlanok.

Gánc éjszaka Twitteren jelezte, hogy sürgette Netanjahut, hogy még aznap éjszaka indítsanak megbeszéléseket a tárgyaló csapataik, hogy létrejöjjön egy széles, nemzeti egységkormány.

Gánc korábban kijelentette, hogy bár hajlandó tárgyalni a válságkormányról, úgy véli, egy ilyen kormánynak a politikai paletta összes elemét tartalmaznia kell.

„A Kék-Fehér, az irányításom alatt, eddig és továbbra is támogatni fogja a koronavírus járvány és annak következményei elleni közös küzdelmet. „A helyzet fényében hajlandóak vagyunk megvitatni egy széles nemzeti egységkormány megalakítását, amely magában foglalja a ház minden részének képviseletét. Minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ezt a lépést Izrael polgárai és az ország érdekében megtegyük.”

Netanjahu szerint viszont „a terror támogatói nem lehetnek a kormány részei – sem rendes körülmények között sem vészhelyzetben”, a többnyire arab törvényhozókból álló Egyesült Listára utalva.

Az egységkormány megalakítására tett mostani kísérlet a két nagy párt között ugyanazokat a problémákat hozza felszínre mint a szeptemberi választások után.

Netanjahu továbbra sem hajlandó elszakadni a jobboldali szövetségeseitől (az ultraortodtox Sasz és Jahadut Hatora valamint a vallásos-cionista pártokat egyesítő Jamina), és nem hajlandó második lenni az elnök által felvetett rotációs kormányzásban, hogy míg tisztázza magát a három ellene benyújtott vádemelés alól, addig Gánc vezesse az országot.

Teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Benny Gantz, válságkormány

[popup][/popup]