Neológ szolidaritás az ortodox régi gárdával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„A magyar ortodoxia melletti kiállás jegyében ortodox és neológ zsidók közösen imádkoznak a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagógában purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától.”

Eszter tekercs a 19. századból, BAgdadból (Képünk illusztráció)

Minderről a Mazsihisz honlapján olvashatunk.

Ez az első alkalom, hogy a magyar ortodoxia (MAOIH) belviszályában a Mazsihisz a nyilvánosság előtt megszólalt és egyértelmű szolidaritásáról biztosította azt a régi gárdát, amelynek embereit az EMIH-közeli szárny által szervezett online közgyűlésen leváltották.

A Mazsihisz mindeddig tartózkodott az állásfoglalástól – talán mert nem akart tápot adni az EMIH-közeli sajtó vádjainak, amelyek szerint a leváltott vezetők a Mazsihisz emberei lettek volna.

A Mazsihisz honlapja így ír:

Akkor vagyunk biztonságban, ha megőrizzük sokféleségünket és megőrizzük eredendő egységünket. Ennek szellemében közösen imádkozunk és olvassuk a Megilát szabadulásunk emlékére.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) rabbijai – egyeztetve Zev Paskesszel, a Magyar Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) főtitkárával – felhívást intéznek magyar neológ és ortodox hittestvérekhez, hogy purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától imádkozzunk közösen és olvassuk fel együtt Eszter tekercsét, a Megilát a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában.

Szeretnénk, ha a magyar ortodoxia tagjai éreznék: nincsenek egyedül a bajban, hiszen Magyarország legnagyobb lélekszámú zsidó felekezete, a neológ Mazsihisz mellettük áll.

 

Címkék:EMIH, Magyar ortodoxia, neológia

[popup][/popup]