Németországban elkezdődhet az önjelölt muzulmán “vallásrendőrség” pere

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

Németországban több mint két évvel az úgynevezett wuppertali saría rendőrség ügyének 2014-es kirobbanása után novemberben lefolytathatják az önjelölt muzulmán “vallásrendőrség” perét.

sharia-policesharia-police

Keddi lapjelentések szerint a düsseldorfi tartományi felsőbíróság hozzájárult a per megkezdéséhez, és november 9-re tűzte ki az egyenruhával való visszaéléssel vádolt hét férfi ügyének első tárgyalási napját.

A 25 és 34 év közötti férfiakat az ügyészség először a wuppertali tartományi bíróságon vádolta meg, amely azonban elutasította a per megindítását, arra hivatkozva, hogy a vádlottak által 2014. szeptember 3-án este a wuppertali belvárosban viselt Shariah Police (saría rendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellény nem tűnik egyenruhának, ezért a vád alaptalan.

Az ügyészség a döntés felülvizsgálatát kérte a düsseldorfi tartományi felsőbíróságtól. Arra hivatkozott, hogy a mellényen feltüntetett saría (iszlám jogrendszer) szóval a ruhadarab viselői azt juttatták kifejezésre, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. Továbbá a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát.

A felsőbíróság végül az ügyészség álláspontját fogadta el. Az ügy tárgyalását a tervek szerint november 28-án zárják le. A vádlottak pénzbüntetést és két évig terjedő szabadságvesztés büntetést kaphatnak.

A perben nem szerepel a csoport vezetője, Sven Lau muzulmán hitszónok, és nem ismert, hogy ellene mikor emelhetnek vádat a wuppertali saría rendőrség ügyében. A tavaly decemberben őrizetbe vett szélsőséges iszlamista ellen zajlik egy másik per a düsseldorfi tartományi felsőbíróságon az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékéhez tartozó, korábban an-Nuszra Frontként ismert szíriai Dzsabhat Fatah as-Samhoz közel álló Dzsais al-Muhádzsirún va al-Anszar támogatásának vádjával. Az ügyészség szerint a férfi közvetítő volt a szíriai iszlamista csoport és a harcolni vágyó németországi szélsőségesek között, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket is szerzett neki.

A Sven Lau vezette önjelölt erkölcsrendészek mind a világi államot elutasító, a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat  állt, és egyebek közt az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük.

 

[popup][/popup]