“Nem számít, hogy 19 éve élek itt, ez mindig idegörlő” – izraeli lakosok reakciói a rakétatámadásokra

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn a több mint 300 Izraelre kilőtt rakétára és aknavető gránátra válaszul az izraeli légierő megtorlócsapásokat indított a Gázai övezetben, lebombázva 70 terrorista célpontot köztük három alagutat.
Szderot gázai rakétatámadás után 2018. november 12 fotó: Menahem KAHANA / AFP

A lövedékből 60-at elfogott a Vaskupola, pár azonban lakott területen landolt, sérüléseket és anyagi károkat okozva.

Rakéták csapódtak lakóházakba és okoztak tüzeket Askelonban, Szderotban és Netivotban. Egy aknavető gránát pedig eltalált egy áramvezetéket Szdot Negev régióban.

Szderotban 4 személy enyhe sérüléseket szenvedett. Hármat közülük üvegszilánkok sebesítettek meg, amikor rakéta csapódott a közelükben lévő autóba. A negyedik, egy 16 éves lány az óvóhely ajtaját a kezére csukta.

A Magen David Adom összesen 10 sérültről számolt be, 1 kritikus állapotban van, 6 enyhe sérüléseket szenvedett és 3 személy sokkot kapott.

Hamasz rakéta becsapódása Szderot izraeli városban (Photo by Jack GUEZ / AFP)

“El kell pusztítanunk a Hamász gyilkos rezsimjét,” – mondta Alder Davyd polgármester a katonai rádiónak, hozzátéve, hogy a gázai terroristák nem fognak megváltozni.

Miután egy netivoti házat rakétatalálat ért, az egyik lakos a Kan közszolgálati műsorszolgáltatón keresztül üzenetet küldött az izraeli vezetőségnek: “Ahelyett, hogy ültök, és kabinettalálkozókat szerveztek, kezdjetek el cselekedni. Ébresztő, ezek [a Hamász] gyűlölnek minket.”

“Épp tévéztem amikor megszólalt a sziréna, és bementem a megerősített helyiségbe,” – mondta Ruti Mozgorshvili, akinek askeloni otthona súlyos károkat szenvedett a Walla híroldalnak. “A rakéta a nappali plafonján át csapódott be, még csak esélyem sem volt, hogy bezárjám a biztonsági szoba ablakát.”

Izraeli katonák menedéket keresnek egy becsapódó rakéta elől (Hadas Parush/Flash90)

“Teljes sötétség volt az áramkimaradás miatt,” – folytatta. “Erős robbanást hallottam, ami felejthetetlen volt.”

“Nem számít, hogy 19 éve élek itt, ez mindig idegörlő,” mondta a 19 éves szderoti Dvir Sasi a katonai rádiónak. “Úgy éreztem, mintha próbálnának megölni. Egy teljes fél órán át mentek a robbanások… Meg kell halnom ahhoz, hogy válaszreakció legyen? – folytatta dühösen. “Meg kell sérülnie valakinek, hogy a kormány felébredjen? Kemény reakciót várok a kormánytól.”

“Az érzelmi sérülés olyan nagy, hogy már elviselhetetlen,” – mondta Bilha Maman szderoti lakos a rádióállomásnak. “Folytatni próbáljuk az újjáépítést, és próbálunk visszatérni a régi kerékvágáshoz, amit mindig megtör egy másik háború. Nem lehet, hogy a Hamász irányítsa ezt az országot.”

ujkelet.live

[popup][/popup]