Múzeumok éjszakája a Zsidó Múzeumban

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Múzeumok Éjszakáján a Rumbach zsinagógában rendezett Politzer Saga című családtörténeti kiállításuk filmjével és tematikus tárlatvezetésekkel várja június 26-án 22.00-tól a Magyar Zsidó Múzeum a látogatókat.

Közleményükben így fogalmaznak: “Hagyományainknak megfelelően közös szombat búcsúztató (havdala) szertartással kezdünk, Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével.

Az alkalomra speciális fény-installációval berendezett kiállítóterekben a Titkos találkozások című rendhagyó tárlatvezetéseken egy-egy különleges tárgy titkait fejtjük fel.

A filmvetítéseknek helyet adó Goldmark terem előterében könyvvásárt tartunk, ahol akár régebbi, mára ritkaságnak számító kincsekre is bukkanhatnak.

A programokhoz kvíz kapcsolódik – a kérdésekre a válaszokat a tárlatvezetéseken, vagy online tartalmaink között keresgélve fejthetik meg.

A program zárásaként a héber naptárhoz kapcsolódóan Tammuz 17-e történetét ismerhetik meg a kitartó látogatók Frölich Róbert főrabbi tanításában.

A programokon résztvevők számára a Múzeumok Éjszakáját követő héten speciális online programokat kínálunk.

​A programokra előzetes regisztrációt kérünk. A filmvetítésen egy időben 70 fő, az egyes tárlatvezetéseken 20-20 főt tudunk fogadni.

Tervezett program: 

22:00 Múzeum előtti tér
Közös szombat búcsúztató (havdala) szertartás a téren a Dohány körzet tagjaival, Dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével

22.00 – 23:45 Goldmark terem
A Politzer Saga – filmvetítés

A Politzer Saga

A Politzer Saga című tízrészes sorozatunk előzetese.

22:30 – 00:00 Múzeum
Titkos találkozások: tematikus tárlatvezetések

Apró betűk titkai
Nemecsek Panni tárlatvezetése egy különleges sivviti tábláról (22:30-23:00)
Varázslatos titkokat rejtő mikrográfiás ábrázolásaink világába invitáljuk látogatóinkat. A szent szövegeket nagyon apró betűkkel írva különféle absztrakt, növényi, állati vagy emberi figurákká rendező mikrográfia varázslatosságát gyűjteményünk egyik lebilincselő tárgya fedi majd fel az érdeklődők előtt.

Mózes a kőtáblákkal és szarvakkal
Bánfalvi-Orosz Eszter tárlatvezetése egy meglepő mizrah-tábláról (22:30-23:00)
Mózes felszarvazva? Emberábrázolás – akkor mi a helyzet a (zsidó) művészettel? Kulturális kölcsönhatások és egy fordítási hiba nyomában

Egy nagyon várt vendég helye
Nemecsek Panni tárlatvezetése Elijáhu székéről (23:00-23:30)
Lehetséges a zsidó nép múltjának, jelenének és jövőjének összekapcsolása a térben? Amennyiben igen, hol található ez a hely és kik azok, akik részvételére a hagyomány nélkülözhetetlen vendégekként tart igényt, ahhoz, hogy ez a kapcsolódás egy szertartás formájában létrejöhessen? És melyik ez a szertartás, amelynek rituáléit  a népi hiedelmek és legendák, démonok és ártó szellemek távoltartásának fontossága legalább olyannyira formálta mint a rabbik körültekintő szabályozásai? Tárlatvezetésünk során ezekre az izgalmas kérdésekre a történelem során adott válaszok közül többet is idézünk, melyek további izgalmas kérdéshez vezetnek.

Az Örökkévaló helye
Toronyi Zsuzsanna tárlatvezetése egy tóraszekrény függönyről (23:00-23:30)
Az Örökkévaló jelenlétének szimbolikája, a  18. századi szövegértelmezési hagyomány vizuális megjelenése a zsinagógákban.

Mi van a szekrényben?
Bánfalvi-Orosz Eszter tárlatvezetése a köpcsényi tóraszekrényről (23:30-00:00)
Frigyláda és frigyszekrény. Kőtáblák és Tóratekercs. Köpcsény vagy Kittsee? Egy szekrény legendája, és a “hozzá tartozó” Tórafüggönyök titkai. Mit takarnak?

Zsuzsanna és a vének
Toronyi Zsuzsanna tárlatvezetése Róna József szobráról (23:30-00:00)
Zsidó alkotó szobra egy zsidó történetről: zsidó művészet?  Egy elrejtett márványszobor titkai.

Éjfélkor – Múzeum
Közös tanulás Tammuz 17-ről Frölich Róbert főrabbival (Misna Taanit 4:6)

Könyvvásár
Az egész este során: Judaika témájú könyvek vására

Látogatási szabályok

A vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár területére jelenleg csak a COVID-19 ellen védett személyek (védettségi igazolvány birtokában) és a felügyeletükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek léphetnek be.
A rendelet kötelez bennünket ennek ellenőrzésére, ezért sajnos nem áll módunkban beengedni azokat, akik nem tudják felmutatni a magyar hatóság által kiállított (illetve elfogadott külföldi) védettségi igazolványukat. A középiskolás korúaknak védettségi igazolvány nélkül az életkorukat kell igazolniuk, és csak védett felnőtt felügyeletében léphetnek be.
A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a védőoltást igazoló hivatalos applikációval (EESZT) igazolja.
Kérjük, hogy feltétlenül hozzák magukkal védettségi igazolványukat és személyazonosságot igazoló fényképes okmányukat!
A programokra a létszámkorlátozás miatt előzetes regisztrációt kérünk” – zárul a közlemény.

[popup][/popup]